úterý 8. března 2016

donald trump

Donald a opět on

  Není už téměř k zastavení, ale establishment všech politických směrů se s tím pokusí něco udělat. Evropská unie a Bílý dům chtějí  narychlo schválit TIFTA (zónu volného obchodu) - on to zastaví. Nevěří v globální oteplování a o to víc rozžhavuje davy odpůrců, kteří v tom vidí nedotknutelné tabu současného světa.
 O Putinovi hovoří v superlativech (též Putin o něm). Daňovou zátěž přenese na nejbohatší (sám na sebe). Politickokorektní Augsteinovy plátky ho nazývají fašistou, ale nenávistné fašizující tendence jsou spíš pozorovatelné u majitele – hobby žurnalisty  Jakuba A.
   Frank Horns v Preussische  Allgemeine se zamýšlí nad politickým programem Donalda Trumpa. Proč pro mnohé Trump tak ztělesňuje zlo a dovádí je do nepříčetnosti představa třicetivteřinového snímku ze západní chodby washingtonského Kapitolu: 20. leden 2017 – levá ruka na bibli krále Jakuba, kterou drží v rukou jeho žena Mélánie.  A miliardář, podnikatel s nemovitostmi, autor bestselleru (Jak se stát bohatým), hvězda z reality show, opakuje slova přísahy, která mu předříkává předseda Nejvyššího soudu John Glover Roberts.
   Noční můra pro mnohé z médií i z velké části světového politika, kteří v něm vidí nejnebezpečnějšího člověka na planetě. Na titulní straně posledního vydání Spiegelu ho augsteinovci častují fašismem a nešetří na podobném výrazivu. Potenciální Mr. Prezident chce vrátit Státům bývalou velikost „make america great again“. Obraz, kterým média magnáta honorují, má daleko ke skutečnosti.
    Trumpův volební program zdaleka není tak ubohý, jak jej média prezentují.  Zjednodušit daňový systém. Silně zdanit nejbohatší – i sám sebe – snížit daňové zatížení střední třídy. Američané s menším příjmem než 25000$ mají být daní úplně ušetřeni. Snížit chce daňovou zátěž též podnikům a potencovat růst. Trump nevěří v globální oteplování a daňové úlevy pro firmy v tomto odvětví  považuje za nepřípustné. Je pro svobodné podnikání, ale američtí producenti by měli produkovat opět ve Státech a ne v asijských dílnách. Importované zboží zatíží větším clem. Zastaví Obamovu reformu ve zdravotnictví. Ale žádné škrty v sociálním a zdravotním podpůrném systému (social security, medicare). K zrovnoprávnění homosexuálních manželství se staví kriticky, ale vrátil by rozhodování o této možnosti jednotlivým státům Unie. Transatlantická zóna volného obchodu (TTIP) by s Trumpem neměla šanci. Domnívá se, že by poškodila americké podniky a pracovní trh.
  V zahraniční politice chce samozřejmě prosazovat americké zájmy, ale zastává podstatně izolacionističtější vizi americké politiky než současný establishment.  Nechce hrát roli světového policajta. V Sýrii (i jinde) by úzce spolupracoval s Vladimírem Putinem.  Oba alfa-muži se vzájemně oceňují.
   Probabilisté  při zohlednění průběhu zbývající části primárních voleb a pravděpodobnostního ocenění průběhu vlastní prezidentské soutěže, mu nyní dávají 25% šanci, že to bude právě on kdo bude v Kapitolu pronášet slova přísahy.

Žádné komentáře: