pondělí 7. března 2016

AfD wiesbaden

Rozum vítězí a šok v Hesensku

  Pomalu, ztěžka, ale začíná svítat i v Německu, ovládaném politickomediální polototalitární zběsilostí. V neuvěřitelně nekorektní a brutální kampani počínaje Merkelovou a Gabrielem a končící až fyzickými ataky levičáků, se podařilo Alternativě pro  Německo (AfD) prosadit se v obecních volbách v Hesensku (6mil. obyv; hl.m. Wiesbaden) tak výrazným způsobem, že státní televizní zpravodajství ARD raději   komentování volebních výsledků o den odsunulo.
  V některých komunách odsunula AfD strany vládnoucího aparátu (CDU, SPD) do inferiorních pozic; v Giessenu je strana třetí nejsilnější (19.5%) silou v městském parlamentu. Šok v Dietzenbachu - AfD druhá politická síla s 19,6%, SPD(18.6%); V Hesensku je po včerejších volbách  AfD třetí nejsilnější politickou silou. 
  I když  se AfD prezentovala poprvé a nekandidovala ve všech volebních obvodech, v zemském průměru získala 13.2% hlasů;  CDU  28.2% (33.7% v 2011); SPD 28% (31.5%); Zelení 11.6% (18.3%).
   Největší šok však zažily strany vládnoucího systému ve Frankfurtu samotném, město, které vydávají za multikulti zázrak. AfD se silně prosadila i zde (11%) a její výsledek znemožní pokračování současné zelenočerné vlády  (CDU se zelenými) ve městě. Možná je pouze koalice CDU a SPD, což čím dál víc svědčí o tom, že programy CDU a SPD  se liší jen v barvě fasády jejich ústředních výborů. V hlavním městě Hesenska ve Wiesbadenu je AfD třetí nejsilnější s 15.9%.
   Za čtrnáct dní se konají volby do zemských sněmů v Badensku-Wurttembersku, Rheinland-Pfalzi a v Sachsen-Anhaltu, pokud se i tam potvrdí politická síla AfD, změní to výrazným způsobem celou německou politickou mapu.

Žádné komentáře: