čtvrtek 10. března 2016

anglicka kralovna

aaaathesun.co.uk/sol/homepage/news/politics/6986518/Queen-hailed-as-a-backer-of-Brexit

Královna chce odejít. Odejděme taky...

   The Sun má dvoumilionový náklad, je v Británii nejčtenější a přichází se zajímavým odhalením. List se odvolává na královnin oběd s  „Privy Council“ - politický orgán, který radí královně v jejích pravomocích hlavy státu v r. 2011.
 Královna tehdy hovořila s místopředsedou vlády Nick Cleggem. Měla říct,  že Evropská unie znamená pro Británii falešný směr.  Všichni u oběda z toho byli konsternováni, královna se totiž nikdy tak otevřeně nevyjadřuje – jak hluboký musí být její odpor k Evropské unii. Nick Clegg se nyní tváří, že už zapomněl na obsah hovoru, ale málo kdo mu to věří a navíc to listu potvrdily další osoby, které se tehdy oběda účastnily. Osoby, které konverzaci slyšely říkají, že královniny věty nenechaly nikoho na pochybách co soudí o Evropské unii a celé evropské integraci. Jejich jména the Sun nezveřejnil neboť prounijní předseda vlády Cameron dokáže být mstivý.  Londýnský starosta nonkonformní Boris Johnson, který  favorizuje Brexit,  je nadšen královským spojencem. Pokud by Brexit v referendu 23. června zvítězil, asi by nahradil Camerona ve vedení vlády. Za pokus by to stálo, Londýn vede dobře. 
  Královna i mimo tuto schůzku několikrát naznačila svůj negativní postoj k Unii. Např. na jedné privátní schůzce s poslanci v Buckinghamském paláci byla velmi negativní. Jeden z poslanců, který se schůzky zúčastnil říká, že nikdy nezapomene s jakou emocí a odporem hovořila o Evropské unii.
   Královna stojí v britské tradici mimo politiku, tedy v kolejích tradice se mluvčí Buckinghamu vyjádřil, že královna je neutrální a dodal, že dvůr nikdy nic nepotvrzuje ani nevyvrací.  Rozhodne referendum.
  Princ manžel, velmi charismatický a inteligentní vévoda z Edinburgu má silně protiunijní názory. V polovině června bude královna slavit devadesáté narozeniny a pokud by britský lid rozhodl o opuštění evropskounijního molocha, byl by to pro královnu ten největší dar.
  Poslanec konzervativní strany Steve Baker, když si přečetl noviny o královnině názoru prohlásil, že je to nejšťastnější den jeho života.

Žádné komentáře: