sobota 27. února 2016

geza rohring

aaaajta.org/2016/02/18/arts-entertainment/whats-behind-the-dark-charisma-of-son-of-saul-star-geza-rohrig

Charizma skrytého talentu

  Když 48letý maďarsko-židovský básník Geza Rohring přistoupil na roli v dramatu "Saulův syn", věděl, že to nebude vůbec snadné. Neměl téměř žádné herecké zkušenosti. Dva roky později a Rohringovo umění bylo rozhodující pro úspěch díla. A obrovský. Hlavní cena na festivalu v Cannes vloni v květnu a Golden Globe pro nejlepší zahraniční film. A velmi favorizován pro Academy Awards (Oscar) 28. února v LA.
  Geza Rohring, sirotek adoptován židovskou rodinou v Budapešti - tragický osud jeho vlastní rodiny ho dovedl k výrazové intenzitě a senzitivitě tak nezbytné pro roli hrdiny holocaustu. "Saul přicházel z mého nitra". Rohring ztělesnil Saula Auslandera ze sonderkomanda, jeho posláním bylo uvádět vězně do plynových komor a pak vyklízet jejich těla. Konfrontován mrtvým tělem chlapce, v němž vidí syna, vydá sám sebe i ostatní v nebezpečí smrti, aby tělo mohl pohřbít. "Když umřel můj otec, nebyl jsem na pohřbu, a to trauma ve mně vězelo dlouhé roky". "Nikdy jsem nebyl v koncentračním táboře, ale ten film pojednává o někom, kdo se zoufale snaží pohřbít milovanou osobu. Byl to můj otec". 
   Jeho adoptivní dědeček, který ztratil všechny, ale přežil Osvětim, mu otevřel poznání těch hrozných časů. Rohring studoval v Krakově a říká, že dlouhé hodiny strávil v Osvětimi. V některém období jsem tam chodil denně. "Místo má metafyzický smysl, Bůh je zodpověděny za lidi, které stvořil". Vyrůstal v ateistické rodině, ale v 21 letech se v jeruzalémské yeshivě seznámil s judaismem a stal se věřícím. Nyní žije v New Yorku a dodržuje i sabat. Rohring, původně vychovatel dětí předškolního věku, autor 6 knih básní, krátkých povídek - všechno v maďarštině - psal i o holocaustu i o Osvětimi.
   I když  film má v sobě jistou morbiditu, není opticky rušivý. Brutalita a hrůza plynových komor jsou spíš v pozadí jako kulisa pro Rohringovu tvář v jeho každodenní filmové rutině vyklízeče mrtvol.  Krátké dialogy a jeho jazyk těla je velmi přesvědčivý - tvář Saulova zoufalství.
 Rohring sám nahlíží na současný svět hluboce pesimistickýma očima. Šťastně ženat, otec čtyř dětí. "Řítíme se do chaosu, do těžkých dob. Naše judeo-křesťanská civilizace je ohrožena islámským extrémismem. Gerila propukne brzo i v Paříži. Žádné dobré časy".
   Jak vysvětlí svoje dojmutí mrtvým tělem chlapce na zemi v plynové komoře? "Sám jsem byl kdysi adoptován. Do sirotčince si přišla dvojice již pro dohodnutého chlapce, ale moje oči se setkaly s jejich očima a..". 

Žádné komentáře: