čtvrtek 21. ledna 2016

friedman guru

  Georg Friedman je velkým geopolitickým guru současné doby. Jeho předpovědi a analýzy mají v světových médiích velký ohlas. Friedman se mýlí málo kdy.  Portálu  "Business Insider" poskytl interview. A jeho prognóza: Německo se v příštích letech promění v bezvýznamný stát. Imigrační politika Merkelové to ještě urychlí.
  Německo je podle Friedmana největším evropským problémem v mnoha ohledech, nejen v imigrační politice.
Německo čelí obrovským problémům:
1. Roste celková nejistota a strach. Kolínské útoky jsou jenom předzvěstí. Německo ztrácí kontrolu nad vlastní zemí, politické selhání je evidentní.
2. Integrace imigrantů bude extrémně obtížnou. Na rozdíl od USA je pro Evropu integrace nově příchozích těžkým oříškem. V USA je imigrace odjakživa částí systému. V Německu a Holandsku jsou klíčovými faktory národního celku společná kultura, řeč a dějiny. Němečtí politici argumentují, že integrace imigrantů není jenom otázkou jazyka, ale též pracovní odbornosti a školního vzdělání. Bavorský ministr hospodářství Ilse Aigner (CSU) odhaduje, že 90% imigrantů žádnou kvalifikaci nemají.
3. Německo je závislé na exportu  víc než kdokoliv jiný. 50% německého GDP je odvozeno z exportu. V žádné  rozvinuté ekonomii to není tak vysoké.  Ale v tomto ohledu dospělo k hranici svých možností. Kam víc exportovat? Navíc evropský ekonomický prostor se rozpadá víc a víc. Bývalí dobří němečtí zákazníci, Španělsko, Itálie, Řecko,  se proměnili v krizové ekonomie s nezaměstnaností nad 20% - v eurozóně s dysfunkční měnou. 
   Tyto body Friedmanovy analýzy jsou známé - když se to však  spojí dohromady, neplyne odtud optimistická prognóza budoucnosti. Německo je podle Friedmana zranitelnou a slabou zemí.

Žádné komentáře: