pondělí 25. ledna 2016

davos nuda

aaabvoltaire.fr

Davos téměř nudný

 Asi už nikdo nevěří, že tento raut má nějaký smysl. Oligarchie, levicová, pravicová, kdo se v tom má vyznat. A je jich tam tolik, že pří prvním televizním záběru má člověk pocit, že se tam nahrnuli arabští uprchlíci z Turecka. Je v podstatě jedno kdo se tam nahrnul, výstup nebude moc dobrý.
  Jednací jazyk - aproximativní angličtina, je optimální pro tuto sešlost, mnoha slovy dokáže nic neříct a hlavně je tak úžasně  politickokorektní. Všichni souhlasí  se vším.  Dobrá a ještě lepší je společná měna euro, nejlepší je globalizace, imigranti v milionech jsou mana z nebe. Vadné je Rusko, euroskeptici jsou přímo civilizační nebezpečí a všechno to ohrožuje demokracii. Čína - něco se tam děje, ale co, to se zatím neví, ta by mohla způsobit příští krizi. Když krize, tak ti jiní! Ale Čína i tak ekonomicky roste nesrovnatelně víc než jakákoliv západní země. Čína se stala plně industrializovanou zemí, sektor služeb se podílí polovinou na GDP, je to typické pro industrializované země, fáze prvotní akumulace skončila. Ekonomické rezervy se orientují na důchody, sociální asistenci, dopravu a infrastrukturu. Ale klasické ekonomické teorie nejsou pro davoskou sešlost zajímavé.
   Velké bláboly minulých  sešlostí nikdo nevzpomene. Krizi v r. 2008 tam nikdo nepředpověděl. Bill Gates 2008: "Svět - všechno špatné za námi". Christine Lagarde 2011: "Evropa, nejhorší krize jsou už za námi". Termín BRICS vymyslel v 2001 zakladatel davoského fóra  Schwab, byla s tím spojena iluze o velké ekonomické budoucnosti těchto zemí, ale skutečnost není až tak růžová.  Loni tam hlásali, že nízká cena barelu ropy je mana z nebe. Jak je možné, že taková koncentrace miliardářů a super diplomovaných může hlásat takové bláboly?
  A nebezpečné je všechno co je rozumné. 1. Donald Trump; 2. Narůstající odpor k imigraci; 3. Referendum v Británii o setrvání v Unii.
   Nezaměstnanost se tam neřeší, je to banalita. Zajímavější je  4. industriální revoluce. Robotizace. To se už říká a praktikuje  čtyřicet let. Automatizace, ale spíš to vypadá, že už narazila na svoji limitu. A proč přesouvají veškerou výrobu do Asie? V období velké nezaměstnanosti, kdy je dostupná levná pracovní síla je automatizace ekonomicky nevýhodná, stroje jsou drahé a nezaplatí se jejich amortizace. Nový impuls může přijít v okamžiku kdy roste zaměstnanost a pracovní síla je drahá. Ale opět nudná klasická ekonomie.
  Imigrace? Politickokorektní pokrytectví zabraňuje davoské sešlosti vůbec pochopit rozsah a nebezpečí nejen pro zachování tradičního charakteru Evropy, ale pro normální fungování evropské ekonomie a zachování sociální stability evropských zemí.

Žádné komentáře: