pondělí 9. listopadu 2015

schauble


  Jen on může zachránit stát

   Pravděpodobně si většina Evropanů myslí, že se nic neděje, stále se máme dobře, zvedají se platy, v televizích se dál soutěží, fotbalisté dobře hrají a jsou zase vánoce. Ale děje se, doba se dala do pohybu, možnosti našeho materialismu a blahobytu se vyčerpaly a rychle se zavírají. Evropa je v takové krizi, v níž nikdy nebyla, přestala totiž existovat, proměnila se v nic, zmizela, už není a zákonitě její území začínají obsazovat jiní a jakou ránu z milosti ji uštědří, to už není tak zajímavé. Němečtí politici jakoby v předtuše konce, možná, aby se zachránili v očích těch jiných obyvatel, otevřeli brány dokořán. Lze ještě něco zvrátit, lze vyvolat ta minulá tisíciletí z propasti, do níž se řítí.
  Pokud se provede statistika výpovědí těch žijících významných, kteří si mohou dělat aspiraci na svoji přítomnost v budoucích dějinách, už nelze nic zvrátit. Viz Emmanuel Todd, Michel Onfray, Benoit, Pierre Manent aj. Ale přece jenom nejsou jen ti významní, je i plebs, který se též školil v tisíciletích a který nechce umřít, který podpálil Florencii, když už těch úžasných staveb tam bylo příliš.
  Včera odpoledne si televizní přihlouplá moderátorka pozvala do ARD ministra financí Wolfganga Schäubleho a zajímalo ji, co říká na prohlášení ministra vnitra de Maizière o individuálním pojetí azylu, jestli je to opozice proti Merkelové. Ministr financí, paralyzován dlouhá léta po atentátu na pojízdné židli, odpověděl svým tvrdým výrazem, který mu vtiskl jeho nelehký život. "Musí to přestat, jsme už mimo možnosti, už nesmí přicházet další". Moderátorka se ulekla, ministr pokračoval. "Omezíme právo na azyl pro rodinné příslušníky, azyl je individuální záležitostí". To už propadla panice, nebyla k reakci vyškolena vyšším perzonálem. Ministr,  individuálním pojetím azylu, což je odjakživa jediná rozumná forma tohoto institutu, negoval demagogii Merkelové a Gabriela. "A děti a ženy budou umírat na lodích u Turecka", zmohla se na odpověď zmatená televizní pracovnice. "Nebudou už přicházet", řekl ministr a tvrdě se usmál. Vždycky jsem si o něm domníval, že to je ten správný vůdce. Konečně kdysi byl považován za korunního prince po Kohlovi, ale Merkelová ho tenkrát špinavými intrikami porazila.
    A co tedy o tom píše Cicero - Magazin fuer politische Kultur? Od soboty nemáme imigrační krizi, ale krizi v kancléřství. Blíží se puč.  Začalo to v pátek, když ministr vnitra de Maizière oznámil, že v budoucnosti mají Syřané pouze tak zvanou subsidiární ochranu: jeden rok pobytu, bez možnosti pozvat si rodinu. Okamžitě se přidal Seehofer a včera v ARD ministr financí, zcela klíčový v akci. "Žádost každého Syřana musí být individuálně přezkoumaná, zdali byl opravdu pronásledován, to odpovídá mezinárodnímu právu", řekl ministr financí. Očividně je ministr rozhodnut zabránit Merkelové v jejím dalším škodlivém počínání, jediný má na to sílu. Zajímavé, v Evropě televizních ksichtů a radostí ji nakonec může zachránit pouze někdo, kdo je už téměř paralyzován, ale jak říká téměř stoletá choreografka  Carolyn Carlson "l´esprit ne viellit jamais".  Schäuble se rozhodl vystoupit proti vůdkyni a bojovat s ní, i dnešní šedivá doba může skrývat římská gesta. Rozhodl se, že její desetitýdennní tyátr uzavře. 22. listopadu bude Merkelová deset let v úřadě, stačilo to.

Žádné komentáře: