pátek 9. října 2015

slepice

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/die-gespensterstunden-mit-angela-merkel-haeufen-sich-13846299.html

 Zukunft des Landes an einer Person hängen soll / Budoucnost závisí na Merkelové..

     Christian Geyer se ve Frankfurter Algemeine zabývá pozicí Merkelové v německém politiku. Hrůza pomalu vyplývá na povrch. Imigranti nejsou problémem, problémem je jejich množství, konstatuje žurnalista. Řadu týdnů jeho noviny skandalizovaly kohokoliv, kdo zpochybnil kancléřku a její perverzní politiku. FAZ stejně jako jiná média mají na současné krizi lví podíl. Žurnalista píše, že pokud se politika nebude zabývat množstvím příchozích, není to žádná politika, ale snění nebo dobrodružství. Pokud se nemluví o počtu imigrantů,  rovná se to ztrátě politické racionality a perspektivy. Žurnalista nedodává, že je to již dlouho jasné třeba CSU nebo AfD,  tyto politické strany jeho list často zesměšňuje.
    Merkelová v televizní stanici ARD v pořadu Anne Will prohlásila, že počty nejsou důležité, jsou jí lhostejné, svoje autoritativní výroky  považuje za demokratické stanovisko. Podle žurnalisty, Merkelová stále opakuje banality typu „Evropa musí dostát své zodpovědnosti, zvládnem to..“ atd.
    „Nechci vstupovat do čísel a statistik, přišly a přijdou spousty lidí, miliony lidí milují tuto zemi“, řekla Merkelová. Žurnalista se diví, že moderátorka souhlasně kývá hlavou, žádné tázavé gesto. Kancléřka  moudře pokračuje: „Podívejte se (schauen sie, na ja, to opakuje stále dokola již řadu let), někteří počítají příchozí, jiní žadatele o azyl, jak se v tom má kdo vyznat“.  A opět opakuje své rétorické triviality typu: „ nemám pochybností; vnitřní jistota mi říká; zvládneme to atd“.
   |Podobá se to neurolingvistickému programování (NLP), v každé empirické oblasti používá tytéž věty, píše žurnalista. Kancléřka v idealistické póze: „Lidé musí pochopit, kdo je jejich kancléřkou“. Pokud se moderátorka snaží posunout hovor do realističtější polohy, odpoví Merkelová : “Neslíbím, co nemohu dodržet“. Je jinde,  jinými slovy, můžete mluvit o něčem odlehčeném. Vnitřně naladěná kancléřka
chápe každý konkrétnější dotaz  jako pokus ji někam vmanipulovat.  Jak to bude dál probíhat? „Nechtějte to po mně, nic nemohu slíbit“, a dál opakuje NLP mantru „Zvládneme to“.  
      Žurnalista FAZ je silně  znepokojen, budoucnost  země závisí na této ženě, kolem níž se houfují strašidla. Možná již začíná svítat i politicky korektním.

Jak prosté..    

     Odpověď může být jednodušší než se žurnalista domnívá. Hovor Merkelové s Anne Will v ARD se podobal jiným hovorům, které Anne Will moderovala. V příspěvku "popravčí četa v televizi" je popsán kulatý stůl s maďarským ministrem, který též moderovala. Hloupost a televizní kýč lehce udolá i velmi inteligentního ministra. Na jednoduché fráze se nesnadno odpovídá, pokud jde o složitější realitu. S kancléřkou si notovaly. Dojem z pořadu: bez pokusu někoho urazit, kvokaly dvě slepice. Televizní, která toho moc neví, ale ví, jak má vypadat, komu má pochlebovat. Druhá, politická, která kromě intrik nic nevymyslela, stále opakuje totéž. V řecké krizi používala tytéž věty jako nyní. Za jejím postupem se neskrývá nic komplikovaného, ale jednoduše hloupost. Stejně tak jako za fasádou televizní moderátorky. V kdysi tak sofistikované Evropě, která vymyslela myšlení, vládne hloupost. Je to tragedie? 

Žádné komentáře: