čtvrtek 15. října 2015

colau

http://blogs.lavanguardia.com/el-dardo/?p=1047

Ada Colau

   Fejetonista Albert Castillon v barcelonském listu Vangardia píše, že barcelonská starostka  Ada Colau se ve svých twitterech často mýlí. Její řádění na radnici příčítá nezkušenosti a vůbec chyběl jí pří nástupu program. Kandidovala za blok, který vytvořili  Podemos, zelení a další levičácké skupiny, působí neškodně a k slzám ji dojímá utopené dítě na tureckém pobřeží, úžasná kvalifikace pro post starosty. Naštěstí pro Katalánce, Podemos propadli v regionálních volbách, Pablo Iglesias v předvolební kampani přes optický půvab svým tlacháním už neoslňoval ani adolescenty.
    Fejetonista se domnívá, že Ada Colau by se měla vzdálit ideologické předpojatosti a reprezentovat všechny obyvatele Barcelony. Proč? Ada Colau se na svém twitteru stydí za genocidu, kterou měli Španělé spáchat po objevení Ameriky. Spletla se i u katalánského hrdiny Rafaela Casanova, který měl podle ní bojovat za katalánslou nezávislost, ale ve skutečnosti bojoval ve válkách o španělské dědictví za rakouského arcivévody Karla. Fejetonista uvádí i jiné příklady jejího intenzívního, ale podivného twitterování.
   Redukovat objevení Ameriky na genocidu, stejně tak twitteruje její partajní kolega a současný starosta Cadízu, je podle fejetonisty velký hřích, hřích ignorance. Kdo může dnes obvinit Římany, že zničili naše předky? Byl by směšný. Zásluhou Římanů jsme se civilizačně posunuli. Invaze Španělů do Ameriky znamenala taktéž civilizační posun. To špatné, co jsme jim přinesli, mohla být pouze chřipka a viry, ale nikdy ne genocida. Isabela Kastilská vydala vzápětí po Kolumbově cestě zákony k ochraně Indiánů a prohlásila : "Národy na nových územích nejsou otroci, ale poddaní se stejnými právy jako ostatní..". Karel V. posílá do Ameriky komisi, aby kontrolovala, jak jsou zákony k ochraně nativní populace dodržovány. Fejetonista píše, že Ada Colau, starosta Cadízu González-Santos  a jejich bos Pablo Iglesias jsou ukotveni v  manuálech perfektního revolucionáře, v tričku s Che Guevarrou, Maově rudé knížce a v muzice Joan Baezové..
   Obyvatelé Barcelony ji musí čtyři roky přetrpět, konečně si ji zvolili, ale koho si poté vyberou? Jsou velmi emotivní a často se mýlí, možná to bude tentokrát někdo z Barky (od fotbalistů)

Žádné komentáře: