pátek 11. září 2015

pravda

http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/kommentar-zur-fluechtlingskrise-falsche-eu-signale-13795643.html

Osteuropa hat recht / konečně, máme pravdu...

     V jinak superkorektním Frankfurter Allgemeine se pomalu otvírá nová kapitola ve stylu psaní o imigrační krizi a pomalu se začínají objevovat rozumnější úvahy, které racionálně postihují jádro problému.
V dnešním vydání je to článek Karl-Peter Schwarze, korespondenta listu z Vídně, je zajímavé, že jeho úvahy se v listu poslední dobou nepublikovaly i když právě on byl v centru dění. Jednoduše dospěl k závěru, že východoevropské země mají v otázce imigrantů plnou pravdu. Dávno to už víme, a též víme, že pravda Merkelové a politruka ze sociální demokracie Gabriela by měla být analyzována na prvním místě psychoanalytiky.
   Korespondent z Vídně se ptá co mají společného Viktor Orbán s rumunským prezidentem německého původu Johannisem, který má kosmopolitní sedmihradský původ. Co spojuje maďarské nacionalisty, kteří stále trpí trianonským traumatem, se slovenskými a rumunskými nacionalisty. Co mají společného čeští sociální demokraté   s polskou křesťanskou demokracií a národními konzervativci. Které téma může být dostatečně silné, aby je spojilo? Odmítnutí masové imigrace a zavedení evropskounijních kvót. Místo toho, aby se tyto národy známkovaly jako rasistické, populistické, egoistické, což se často děje v německých televizních show, měly by se jejich argumenty prát v potaz a naslouchat co říkají.

Kvóty nic neřeší.

   Na posledním zasedání visegradské čtyřky dali ministerští předsedové najevo, že při řešení imigrační krize by měl nastoupit rozum a ne pocity. Dali najevo, že kvóty nic nevyřeší pokud nebude schengenský prostor dostatečně chráněn proti ilegální imigraci a pokud nebude dodržován Dublinský protokol.
    Nyní se má rozdělit 160000 imigrantů, aby se pomohlo Itálii, Řecku a Maďarsku. Pokud se proud lidí nezastaví, bude to muset být v brzké době navýšeno. Dokonce je to nezodpovědné. Do nekonečna navyšovat, ale zdroje jsou omezeny. Názor šířený v Německu, že v případě humánní katastrofy musí ekonomické zákony jít stranou, není ve východní Evropě sdílen.

Vše otevřít.

   Ti co přicházejí nejsou politicky pronásledováni, ani neutíkají z oblastí kde se bojuje. Své ženy a děti zanechali na bezpečných místech a přišli, protože doufají v lepší život. Chovají se docela racionálně. Lepší život v Německu nebo ve Švédsku, Slovensko nebo Maďarsko je nezajímají. Státy Schengenu mají zákonnou povinnost střežit hranice, dělají to Slováci na hranicích s Ukrajinou, Bulhaři s Tureckem. Rakouský kancléř Faymann poslal vojáky hlídat východní hranici, ale pokrytecky útočí na Viktora Orbána.
     Evropská unie zcela selhala v účinné a rychlé pomoci politicky pronásledovaným, píše žurnalista. Nejen to, EU nezastavila ilegální imigraci a napomohla mafiozním převaděčům a hrůzám ve Středozemním moři.
    Rakouský ministr zahraničí Kurz říká, že to co se nyní děje, je výzvou pro převaděče lidí. Kvóty přivedou pašerákům lidí ještě víc klientů.
   Ale mám obavy, že brzo vídeňský korespondent Frankfurter Allgemeine přijde o místo nebo ho pošlou do důchodu, podle foto je to starší člověk. Přednost v listě má politicko korektní mládež.

Žádné komentáře: