neděle 30. srpna 2015

muller

a.www.kna.de/webnews/kwn09/urn_newsml_kna.de_20130101_150828-89-00056-2.html

Kritizuje nás...

    Ano, spisovatelka Herta Müllerová, jinak nositelka Nobelovy ceny se obula do východní Evropy. Tedy proč neříct i na ni svůj názor. Tato průměrná spisovatelka, s úrovní absolventky kurzu kreativního psaní,  dostala tuto cenu spolu s velkým mírotvorcem Obamou, k jásotu světové politické korektnosti. Tedy máme světový mír a světovou literaturu.
    Pokud by spisovatelka měla špetku studu, cenu by vrátila s tím, že nejmíň sto dalších píše lépe, geniální Tomme Wolfe, Ulickaja, Kundera, David Grossman, Updike a další, ale asi nejsou dostatečně politicky korektní. Dá se pochopit, že politicko korektní výbor švédské akademie obtížně nalezne v německy mluvícím světě vhodného adepta, asi tedy z těchto důvodů Herta Müllerová.
     Řádění politicko korektních politruků v Německu pomalu, ale jistě veškerou skutečnou kulturní kreativitu eliminuje. Pokud třeba zkusíte kulturu na ZDF-kultur, kde stovky rozjásaných tleskají s jásotem naparfémovaným performátorům jakéhokoliv druhu, můžete mít pocit, že jste v severní Koreji. Pokud raději přepnete na Cuba-Vision, kde kytarista Geraldo Alfonzo, umělec v jehož tváří hrají barvy deseti etnik,  intuitivně zde cítíte velké umění a rozplynete se v „igual que guana“,  na německém kanále cítíte malost vládnoucí ideologie. 
   Tedy Herta Müllerová, několikrát jsem ji registroval v německé TV jak zarputile útočí proti Vladimíru Vladimíroviči, velmi se rozohní a už už by vstoupila do ještě agresivnějších útočnějších prostorů,  žurnalistka s ní sympatizuje, je imperativem politické korektnosti útočit na Vladimíra Vladimíroviče a tedy ví, že tady se nesplete.
    Podle spisovatelky,  jsme země plné provinční arogantnosti a rasismu, komunismus nás měl uzavřít a vyprodukovat v nás záporné národní pocity vlastníka jakési domoviny. Komunismus zmizel, ale tyto hrůzy v nás měly zůstat. Tedy národ, domovina, národní prostor, to všechno Müllerová zpochybňuje. Co tedy jiného?
  Spisovatelka pochází z Rumunska, miliony Romů v její zemi žijí v horších podmínkách než Afričané migrující do Evropy,  spisovatelka nikdy v Německu nezmínila nutnost  pomoci tomuto etniku, vyvázat Romy  ze staleté ostrakizace. Nejen to, její političtí druzi ze sociální demokracie (starosta Erfurtu) pokrytecky volají po odsunu Romů do původních zemí, podle nich nemají právo na azyl..

Žádné komentáře: