sobota 29. srpna 2015

cacciari

a.liberoquotidiano.it/news/personaggi/11823046/Massimo-Cacciari---Germania-leader.html

Massimo Cacciari / charizmatický filozof..

    Kunsthistorik Massimo Cacciari , několikanásobný starosta Benátek, začal kariéru u komunistů, posléze pokračoval i s postkomunistickým Partito Democratico, nakonec ho zklamali a sám založil stranu. Je to velmi populární intelektuál, jeho názory mají v Itálii ohlas.
V hovoru, který  poskytl listu La Stampa se vyjadřuje k dnešní evropské krizi.
    Německo bezesporu vede Evropu, je to podle filozofa zcela zasloužené, problém je úplně jinde. Problémem je špatné vedení, filozof nešetří kritikou Angelu Merkel. Merkelová prokázala zcela vadný přístup již v případě řecké finanční krize. Nejednala včas, pokud by okamžitě reagovala, problém by nenabyl takových rozměrů. Cacciari říká, že Sicílie je pro Itálii desetkrát větším problémem, než Řecko pro Evropu. Též na imigraci musí být odpověď strukturální a dlouhodobá, ne, jak to chaoticky řeší Merkelová.
  Podle filozofa je Francie nemocný stát a Itálie je zcela na okraji. Vést Evropu může jenom Německo, není k tomu alternativy, antiněmecké postoje jakéhokoliv druhu jsou směšné. Německo by mělo vést Evropu politicky, kulturně a nejen ekonomicky, ale není tomu tak.
  Kam míří Francie? Je to nemocný stát stejně jako my. A Itálie Mattea Renziho je směšně marginalizovaná, je naším osudem být na okraji.  Ne moc optimistická diagnoza uznávaného filozofa.

Žádné komentáře: