úterý 25. srpna 2015

linke

https://jungefreiheit.de/politik/deutschland/2015/linkspartei-kritisiert-undemokratische-eu-institutionen/

Linkspartei kritisiert „undemokratische EU-Institutionen“ / už i levice...

   Předseda německé levicové strany „die Linke“ tj. reformované, ve východním Německu kdysi vládnoucí SED,  kritizoval nedemokratické praktiky vládnoucí v Evropské unii. Levicovou politikou v Německu se ohánějí mnozí, ale pouze tato strana je skutečně levicová v původním ortodoxním chápání.
      Předseda Bernd Riexinger ostře kritizoval mocenské aspirace unijních institucí. Podle něj má Evropská centrální banka (ECB) větší pravomoci než volené vlády. V mnohých dalších unijních institucích se koncentruje obrovská moc bez jakéhokoliv  zákonného oprávnění.
   Počínání  ECB při jednání o řecké krizi dovedlo předsedy levicové strany k závěru, že je třeba radikální redefinice postavení jednotlivých unijních institucí. Levicová strana  bude usilovat o nový start v Evropské unii.
    Minulý týden ostře kritizovala v Bundestagu předsedkyně poslanecké frakce této strany Sahra Wagenknechtová evropskou měnovou politiku. Podle ní je jasné, že euro nefunguje a vede k stále se prohlubujícím hospodářským problémům. Společná měna zužuje prostor jednotlivým zemím v ekonomickém rozhodování . Euro, jak je nyní stavěné, ekonomicky posiluje silné země a slabé oslabuje.  

Žádné komentáře: