neděle 19. července 2015

borghi



aaaliberoquotidiano.it/news/economia/11812215/Claudio-Borghi--l-economista-di

 Claudio Borghi.
      Claudio Borghi je jedna z vycházejících hvězd italské Legy del Norde, má za sebou dlouhou kariéru ve finančním světě a je též docentem katolické univerzity v Miláně. Je jedním z nejvíc exponovaných ekonomů heretiků, kteří považují Euro za balastní měnu, jeho přesvědčení v tomto smyslu trvá již řadu let.
Snažil se, ale neúspěšně, přesvědčit Berlusconiho, Peppa Grilleho z hnutí Cinque Stelle a jiné a až u Mattea Salviniho vůdce Legy del Norde, našel spřízněnou duši.
    Stal se architektem ekonomické strategie Legy, v jarních regionálních volbách  vedl kandidátku Legy v rudém regionu Toskána a dostal přes 20% hlasů, což je nepředstavitelný úspěch Legy, která v minulých volbách skončila pod jedním procentem. Tedy tento Milanese vede opozici postkomunistům ve florentském regionálním parlamentu.
    Říká, že je přesvědčeným praktikujícím  katolíkem a preferuje Ratzingera, o Bergogliovi říká, že nerozumí ekonomii, ale v jednom kuse napadá západní styl života, ekonomie je jako fotbal, každý může říct co ho napadne.
    Domnívá se, že mezi Legou a Tsiprasem je obrovský rozdíl, Lega říká pryč z eurozóny a nechce přitom ničí finance, Tsipras chce zůstat v eurozóně a nárokuje si obrovské finanční prostředky.   Ovšem 80 miliard slíbené pomoci to nejsou peníze pro Řecko, ale pro jeho kreditory a nyní je to FMI a  ECB.   
    Nepovažuje se ani za Keynesiána, ale ani za stoupence Friedmana, říká, že je praktikem, v časech růstu je pro liberální přístupy, v recesi spíš pro zvýšení veřejných výdajů k podpoření zaměstnanosti a spotřeby. Eurozóna je stejně daleko od Friedmana i Keynese, ekonomiku tam řídí Schauble a Draghi, a slouží výhradně zájmům věřitelů.
    Sdružení italského průmyslu Confindustrie většinou oponuje opuštění eurozóny,  Cladio Borghi se domnívá, že Confidustria tj. velké podniky již vesměs Itálii opustily, je jim jedno kde produkt vyrobí, a pak je pro ně samozřejmě Euro výhodné. Malí výrobci se vesměs ztotožňují s Legou.
  Proč pryč z eurozóny? Zastaví to delokalizaci výrobních kapacit, stane se výhodným působit a pracovat v Itálii.  Zpět k liře? Ne, to ne, říká Borghi, nazvěme to florinem, to je středověké platidlo ve Florencii, které bylo motorem evropského obchodu.
   Jak vidí současnou Itálii? Beznaděj pro dvacetileté, ale nadějně pro desetileté, po opuštění eurozóny to potrvá tři roky a Itálie se postaví na nohy a začne prosperovat.
Tolik Claudio Borghi.

Žádné komentáře: