sobota 25. července 2015

monot 2

aaafrontnational.com/videos/bernard-monot-presente-le-bulletin-economique-du-front-national-200715-au-240715/ 

  Ekonomický týdeník

   Ekonomický stratég francouzské Národní fronty se ve svém posledním ekonomickém týdeníku zaměřil na zasedání zemí BRICS v ruské Ufě.
  Upozornil, že paralelně k tomuto summitu se v Ufě konalo zasedání zemí Euroazijského společenství, tedy Ruska, Běloruska, Kazachstánu, Kirgízie a Arménie. Poukázal na to, že země BRICS koncentrují 27% světového produktu a 48% obyvatel. Na summitu se šéfové států seskupení dohodli na ustavení banky pro rozvoj se sídlem v Šanghaji, se základním kapitálem 100 mld. dolarů a na zřízení rezervního fondu ve stejné výši. Banka má mj. financovat vysokorychlostní železnici z Moskvy do Kazaně a společný kosmický program. Podle Bernarda Monota se v důsledku sankcí  Rusko stále víc vzdaluje západnímu světu.
    Na závěr summitu řekl Vladimír Putin: „ BRICS to je ekonomická budoucnost světa a Čína je motorem tohoto seskupení“. V čase kdy se eurozóna potýká s obrovskými ekonomickými problémy, by mohly země BRICS  znamenat pro Evropu velkou příležitost, říká Bernard Monot.
   Ekonom se též vyjádřil k současným turbulencím ve francouském agrárním sektoru, zemědělci blokují dopravu a sahají i k razantnějším akcím. Podle Monota je to důsledek vadné subvenční politiky, kterou započal Chirac, je to důsledek ultraliberální politiky EU. Poukázal na nebezpečí pro francouzské zemědělce z navrhované zóny volného obchodu s USA (TAFTA). Francouské zemědělství musí snížit výrobní náklady, pro zemědělce jsou evropské předpisy velmi svazující a  jsou
též dušeni velkými distribučními řetězci. Podle ekonoma je ligitimní zvýšení TVA, ale ne na úkor zemědělců. EU zakazuje jakékoliv upřednostňování národní produkce, což penalizuje francouzskou zemědělskou produkci. Bernard Monot požaduje zavedení rozumných ekonomických bariér proti neloajální konkurenci z třetích zemí, kde neplatí pracovní normy. FN má představu o ryze národním agrárním programu PAF, který by byl nejen spravedlivějším k zemědělcům, ale i víc by odpovídal potřebám ekonomického rozvoje. 
    Národní fronta se domnívá, že pokud by Francie opustila EU, mohla by za ušetřené prostředky víc podporovat své zemědělce. Francie přispívá rozpočtu EU asi 21 mld. eur a zpětně čerpá 9 mld. eur.

Žádné komentáře: