neděle 26. července 2015

turecko, kurdove

aaaabc.es/internacional/20150726/abci-turquia-zona-protegida-norte-201507261805 

   Turecko vytvoří chráněnou zónu..    Podle informací tureckého tisku,  zóna u jižní turecké hranice  bude chráněná dělostřelectvem i letectvem proti možným útokům ze strany syrské armády. Zóna na severu Sýrie je v současnosti pod kontrolou džihadistů bojujících proti syrskému prezidentovi Asadovi. Turecká iniciativa dostala požehnání, jak píše španělský list  ABC, též z Washingtonu.
  Turecká strana říká, že tyto zóny jsou normální v podobných konfliktních situacích a jsou ochranou pro uprchlíky. Spojené státy dávají přednost jiné formulaci: „zóna bez přítomnosti IS“, aby se příliš nedotkly vlády v Damašku, která nese hlavní tíhu boje s IS.   Asi 90 kilometrů dlouhé a 50 kilometrů široké území kolem jižní turecké hranice, kde v současnosti vládne aliance džihadistů, kteří mají podporu Turecka i Saudské Arábie.
     Nicméně zóna se nachází v perimetru kurdských kantonů v Sýrii, kurdským milicím se podařilo v této oblasti odrazit nápor IS a vytvořily spojitou kurdskou enklávu. Jejich další nápor je nasměrován směrem k dalšímu kurdskému kantonu Afrin. To  je asi hlavní důvod turecké kampaně, Turci se obávají, že by se zde mohl rýsovat příští kurdský stát a toho se vládnoucí islamisté v Turecku bojí víc než IS.

Žádné komentáře: