sobota 25. července 2015

pkk

aaafaz.net/aktuell/politik/ausland/naher-osten/luftangriffe-tuerkei-bombardiert-auch-pkk-13719740

  Též PKK bombardují..

  Ve FAZ jsme se dočetli, že Ursula von der Leyen, jinak spolková ministryně obrany, uvítala bombardování pozic IS tureckým letectvem. Turci ale hlavně bombardovali severoirácké pozice PKK, strany pracujících Kurdistanu, která je obvykle hlavním objektem tureckých útoků, islamský stát je někde až v zadní řadě. Zakladatel PKK Ocalan čeká na smrt v tureckém vězení.  Spolková ministryně se k bombardování pozic PKK nevyjádřila, bylo by to užitečné, neboť PKK je velmi účinným bojovníkem proti islámskému státu, hlavně ve srovnání s EU preferovaným Tureckem.
    PKK bojuje za nezávislost Kurdistánu a Kurdové  se ve svém hodnotovém rejstříku velmi přibližují evropským normám, na rozdíl od  těch, které EU často preferuje.
   Žurnalista v článku vyjadřuje skrytou naději, že nyní 
snad Turci budou aktivněji vystupovat proti IS, po atentátu v jižním Turecku, kdy islámský vrah zabil 32 nevinných lidí.  Ministryně Spolkové republiky, jak se vyjádřila, silně doufá, že nyní už i další státy v oblasti překonají své náboženské limity  a budou  vystupovat proti IS. Na druhé straně v Istanbulu se vzápětí snažila místní policie brutálně rozehnat demonstraci proti IS, kdy demonstranti obvinili turecký stát s tolerance k IS. Kam se dál nasměrovalo doufání spolkové ministryně, FAZ nás už neinformuje.   

Žádné komentáře: