čtvrtek 10. září 2015

florian philippot


http://m.lesechos.fr/monde/florian-philippot-jean-marie-le-pen-a-mille-fois-merite-de-perdre-son-titre-021232714261.htm     

  Florian Philippot

    Florian Philippot, první místopředseda francouzké Národní fronty poskytl hovor listu Les Echos. Florian Philippot má v očích francouzské veřejnosti největší podíl  na eliminaci Jean Marie le Pen z Národní fronty ( NF).
       Řadu let výroky Jean Marie popuzovaly veřejnost a často vedly i k soudním procesům a odsouzení politika. V březnu poskytl Jean Marie hovor antisemitskému plátku Rivarolu, kde se mj. vyjádřil o koncentračních táborech jako o historicky banální záležitosti a tyto hrůzy opakoval i v televizi. Vedení Národní fronty pozastavilo jeho členství ve straně a dalo hlasovat písemnou formou o zrušení jeho čestného předsednictví strany.
    Za posledních pět let, kdy stranu vede Marine le Pen a Florian Philippot je jejím prvním místopředsedou a pravou rukou, se strana výrazně regenerovala a obnovila, z dvaceti tisíc stoupl počet členů na víc než šedesát tisíc. Strana svým sociálním programem dokázala oslovit i sociálně slabší vrstvy společnosti. A to je kámen úrazu, blíží se regionální volby, kde se volební mechanismus blíží normě používané v demokratických zemích  a ne jak je tomu např. v případě kantonálních voleb, kdy mechanismus má za cíl eliminovat Národní frontu, demokracie je v pozadí. Tedy NF dostala v úžasné demokratické republice třicet procent hlasů a má pouze tři procenta poslanců. 
    Podle průzkumů by v některých regionech  mohla v prosincových regionální volbách NF zvítězit. Jaká hrůza, řadu desetiletí tam pohodlně koexistují socialisté s pravicovou UMP a regiony považují za svá léna. Tedy všechno je dobré k tomu, aby se zamezilo volebnímu průlomu NF.
    Najednou francouzský tisk začíná jednoznačně psát v tom smyslu, že Jean Marie le Pen je vlastně chudák, stranu založil a podlé vedení NF se ho chce zbavit. Jean Marie se stal velmi žádaným ve všech médiích, napadá svoji dceru a hlavně  Floriana Philippa, útoky jsou nejpodlejšího zrna, ale média je s rozkoší prezentují. Cíl je jasný, diskreditovat NF. Ale nezůstalo jen u toho, Jean Marie napadl rozhodnutí o svém vyloučení a o písemném hlasování u soudu. Soud mu v obou případech dal za pravdu, navíc včera odvolací soud ve Versailles potvrdil výrok první instance. Zvláštní, v průběhu let byl Jean Marie odsuzován, ale když ho za jeho hrůzné postoje vyloučí politická strana, soud to zvrátí.  To asi nemá ve světě obdobu, soud se evidentně snaží rozvrátit Národní frontu. Objektem útoků Jean Marie a jeho stoupenců, tak potutelné favorizování Jean Marie v médiích, je nasměrováno proti Florianu Philippot. Často to má i jiné důvody, tento mladý politik má nevšední talent a politickou inteligenci a všichni ostatní, jak z vlastní strany, s výjimkou Marine le Pen, tak z ostatních partají působí ve srovnání s ním dost nevýrazně. Odtud žárlivost k tomuto politikovi i ve Francii, kdo se vymyká, měl by být sražen. Pokud by se to podařílo, NF by určitě velmi ztratila na své průraznosti.
      Na žurnalistovu otázku, co říká výroku odvolacího soudu, Florian Philippot odpovídá, že je podivné rozhodnutí justice anulovat písemné hlasování víc než třicet tisíc členů strany. Ovšem vedení strany musí dovést svůj boj s Jean Marie le Pen až do konce. Florian Philippot je často napadán za svůj postoj k věku odchodu do důchodu, vysvětluje, že socialistická vláda zvedá věk odchodu do důchodu, přitom lidé nad padesát jsou nejvíc nezaměstnaní a práci stejně nenajdou, proč tedy zvedat věk odchodu. Nejdřív se musí vylepšit národní ekonomie, ilegální přistěhovatelství, které stojí miliardy eur, dvě miliardy ročně se dává na azyl, miliardy na lékařskou pomoc pro ilegální přistěhovalce.
    Příspěvek Francie Evropské unii dělá ročně 21 mld., z toho zpátky dostane Francie pouze 13 miliard, velké prostředky odčerpává špatná administrativa státu. Domnívá se, že v této situaci je spravedlivé, že po  40 letech placení důchodového pojištění,  vznikne nárok na důchod. Jeho argumenty jsou ekonomicky přesvědčivé, ale to nebrání francouzským médiím, aby ho neatakovala právě v tomto bodě.
   Nezměnila NF postoj k euro po řeckých událostech posledních dní? Politik soudí, že Tsipras zradil svůj mandát a pokračuje v politice předchozích, které tolik kritizoval.
Domnívá se, že pokud by Řecko přistoupilo k separaci od eura, mohlo by tím potencovat svůj průmysl, hlavně loďařství a turistiku. Euro je pro něho anomálie. Pokud by Marine le Pen vyhrála v 2017 prezidentské volby, vyhlásila by referendum o EU. V mezičase by se Francie snažila dojednat návrat k legislativní suverenitě. Francouzský zákon musí mít superioritu nad evropskými direktivami. Zpochybníme Schengen, abychom mohli zastavit příliv imigrantů a internacionální kriminalitu. Budeme se snažit o návrat k monetární a rozpočtové suverenitě, dovede si představit přechodné období, kdy se bude používat evropská i národní měna. Směřujeme k Evropě národů a obnově francouzského hospodářství, k ekonomickému růstu.
     Žurnalista se domnívá, že veřejné mínění si nepřeje opuštění eurozóny. Politik soudí, že je to důsledek propagandy, euro samozřejmě vyhovuje bankovním úředníkům, ale  skuteční ekonomové mají jiný názor.  Říká, že v posledních letech je v populaci pozorovatelná změna postoje k euru, začíná být zřejmé, že euro má oporu pouze v ideologii eurokratů, ne v reálné ekonomii.

Žádné komentáře: