středa 8. května 2024

xi belehrad budapest

Xi k nejbližším  

Po Francii míří čínský prezident do Srbska a Maďarska, lze říct, že to bude důležitější část jeho cesty než hovor s Macronem a Leyenovou. Návštěva kancléře Scholze v Pekingu se vyznačovala přehnanou blahosklonností, na Blinkena zvolili Číňané tvrdší tón, k Paříži projevuje prezident vstřícnost, čínská zahraniční politika, která je dnes na nejvyšší úrovni, může zprostředkovat  spravedlivý mír na Ukrajině, ale to by musel mít prezident jiné partnery k jednání než tandem Macron-Leyenová.  

            V Srbsku a Maďarsku půjde o potvrzení strategického spojenectví s nejbližšími partnery v Evropě, prezident navštěvuje Srbsko už po druhé v sedmi letech a  čínská podpora Srbsku je protiváhou nátlaku USA a EU, které usilují o včlenění Srbska do natovských a unijních struktur a o likvidaci srbské nezávislosti. Srbsko i Maďarsko jsou zaplaveny čínskými investicemi, očekává se, že koncem letošního roku čínské investice v Maďarsku přesáhnout 30 miliard, a do tzv. nové hedvábné cesty do Srbska míří investiční mana ve výši 19 miliard. V Bělehradu a v Budapešti se bude hovořit o nových infrastrukturních projektech podél trati Pireo-Bělehrad-Budapešť, o investicích do měděných dolů v Srbsku atd.  
                   Patnáct let se rozvíjí čínsko-srbské strategické partnerství založené na těsné ekonomické spolupráci a politickém partnerství. Srbský prezident Vučič mluví o železném přátelství s Čínou. Čínský prezident v Bělehradu na místě bývalé čínské ambasády, kterou v 1999 vybombardovalo NATO, symbolicky inauguruje čínské kulturní centrum, které má být nejvýznamnější v Evropě. Fasáda centra evokuje tradiční čínskou krajinomalbu, Vučič a Xi s velkou slávou společně přestřihnou 7. května pásku. Právě 7. května došlo k barbarskému útoku natovských bombardérů na budovu ambasády, byli zabiti tři čínští žurnalisté, vojenský atašé byl s těžkými poraněními transportován do Pekingu, šokovalo to Bělehrad i Peking.
                  Čtvrt století po události, na kterou se asi zapomnělo i ve štábu NATO a ta rezonuje v Číně i dnes. Čínský velvyslanec v OSN nedávno prohlásil, že se jednalo o flagrantní narušení čínské suverenity, šlo  o urážku čínského lidu, který se nebude mstít, ale nikdy nezapomene. Je velmi pravděpodobné, že čínskou ambasádu licoměrně vytipovala CIA jako jeden z cílů bombardování, aby se Čína potrestala za podporu tehdejší jugoslávské vlády. Návštěva čínského prezidenta je varováním NATO, které Peking viní z rozpoutání ukrajinské války. Spolupráce obou zemí má dlouhou historii, Srbsko v roce 1999  předalo Číně zbytky sestřelené americké stíhačky F-117 a podle některých analytiků Číňanům posloužily k vývoji stíhačky J-20.      
               Čína považuje Srbsko za důležitou zemi své strategie, s čínskou pomocí a penězi se realizuje 60 velkých  infrastrukturních projektů ve výši 19 miliard. Třetina všech zahraničních investic v Srbsku má původ v Číně. Srbský prezident podepsal v říjnu loňského roku s Čínou dohodu o svobodném obchodu. Peking podporuje srbskou politiku v Kosovu a recipročně Srbsko čínskou k Tajvanu a Tibetu.
     

Žádné komentáře: