pondělí 8. dubna 2024

pio moa

Neutralita nezbytná

Dlouhé roky byl vynikající španělský historik a novinář Pio Moa velmi přítomným politickým a historickým komentátorem španělského pravicového média Gaceta, před časem převzala noviny finanční skupina blízká vedení strany VOX, list se přejmenoval na Gaceta de la Iberosfera a články Pio Moa lze najít jen v novinovém archívu s úvodní větou, že jde o názor z období před transformací novin. Píše se, že z Gacety se stala laboratoř idejí strany Vox, laboratoř sice plodí velmi čtivé články, ale žádný politický efekt straně nepřinesly, naopak v posledních období jde ve volebních výsledcích VOX dolů. Straně VOX se jevil Pio Moa nestravitelně pravicovým a ke všemu kritizuje strategii lídra strany Abascala.

            V článku v El Manifiesto Pio Moa analyzuje nebezpečí nebo chyby, kterých se vedení VOXu dopouští. Jeho analýza je velmi adekvátní i v širším evropském kontextu, VOX, a je to problém všech evropských stran národní orientace, se prezentuje jako korekce hlavní středové pravice, ve Španělsku je to lidová strana. Z projevů vůdce strany Abascala není jasně rozpoznatelný rozdíl k lidové straně.  Abascalova politika vyvolává dojem, že VOX je lepší verzí lidové strany, což pro voliče není až tak přitažlivé a nakonec dají přednost originálu i když má chyby. Lidová strana, ať hlásá cokoliv, je jednou stranou mainstreamové mince, druhou jsou socialisté. Pro mainstreamové strany je důležitějším pojmem než národ a jeho jednota  Evropská unie a její politika. VOX vadně interpretuje politiku socialistického ministerského předsedy Sáncheze, jeho osobní aspirace sice hrají roli, ale Sánchez se opírá o silný projekt socialistů, který odsouhlasili už na sjezdu roku 1918 a tento projekt je pořád platný - koncepce Španělska jako multinacionálního státu s právem na sebeurčení. Pro socialisty národ znamená velmi málo, chápou ho jako dobovou fikci.  
             O další velké slabosti VOXu píše Pio Moa už delší dobu - VOX se v názoru na ukrajinskou válku zařadil mezi mainstreamové strany. Podle historika to není pouze taktická záležitost, ale fundamentální, která může vést k velkým problémům strany. Implicitně tato pozice znamená satelizaci španělské politiky vůči NATO a EU a vyvlastnění španělské armády. To je politika VOXU - Španělsko v Evropě, která připravuje totální válku. VOX musí být alternativou,  a tou je španělská neutralita, která se musí vysvětlovat přesvědčivými argumenty a stát se konstantou mimo každodenní konflikty běžné politiky. Pio Moa v televizi El TORO sumarizoval argumenty, které mluví pro španělskou neutralitu, video má nezvykle mnoho zhlédnutí a téměř všechny komentáře souhlasné. Lídři VOXu mají strach, že se octnou v politické izolaci a snaží se za každou cenu přiblížit lidovcům, ovšem i tak je evropský mainstream prezentuje jako extrémní pravicovou stranu.
        Neutralita je pro Španělsko jedinou vhodnou a nezbytnou cestou, obzvlášť když se připravuje velká válka. Pio Moa: "Nemáme konflikt s Ruskem, ale s NATO. Španělsko musí vystoupit z NATO, jehož ideje nejsou španělskými, ale proti španělskými a musí tlačit EU proti válce, stejně jako Maďarsko. VOX, pokud je opravdovou alternativou, musí každodenně vysvětlovat situaci a její nebezpečí, zapomenout na směšné obavy z brutální propagandy NATO a vládnoucích v EU. Pokud k tomu VOXu chybí odvaha, nevyhnutelně se stává spoluviníkem." 

Žádné komentáře: