pátek 29. prosince 2023

jacques delors

Jacques Delors

Jacques Delors v posledním interview před smrtí v magazínu Point vyjádřil velké zklamání z toho, kam Evropská unie došla, řekl, že Evropská unie nemá duši a  obává se, že EU bude hrát v historii druhé housle. V pětaosmdesátém ho Mitterand poslal do Bruselu, aby vedl Evropskou komisi, pryč z postu ministra financí topící se Mauroyovy vlády se chápalo jako politická záchrana. Mitterandovy vlády se vyznačovaly výjimečnou neschopností, obvykle i v částečně demokratickém systému volební mechanismus nastolí změnu, ovšem kvalitám Mitteranda v machivalismu a intrikování se nikdo nevyrovnal a aby zachránil topící se socialistickou loď, místo funkční ekonomiky nabídl Francouzům vizi budoucí Evropy, kterou svedl i ostatní národy. Delors byl velmi úspěšným operátorem tohoto politického kmotra. Mitterandismus znamenal velký ekonomický i sociální propad a aktéři tohoto propadu, aby se vyhnuli politickému propadlišti ve vlastní zemi, konstruovali dnešní Evropu. Mitterandův obrat k europeismu, který posléze následovala celá levice, a který levici dovedl ke ztotožnění s neoliberalistickými principy, vymazal z politické scény tradiční levici. Levice se v recyklačním procesu ztotožnila s liberály v nejnesmyslnějších dobových utopiích.   

           Delors prosadil architekturu sjednocené Evropy, která se vyznačovala neprůhledností a gnostickou komplikovaností, v které mohly dobře excelovat nevolené francouzské elity blízké Mitterandovi. Delors v intencích svého pána konstruoval evropskou politickou architekturu, která nakonec zardousí samotnou Francii. Desítky milionů muslimů v zemi, která přišla nejen o průmysl, ale i o politický a kulturní význam, která kdysi excelovala ve světě, to je bilance Delorsovy životní kariéry, zklamání, které projevil v Pointu je pochopitelné. V roce 1995 evropské publikum bylo plné romantických vizí o velké evropské budoucnosti, plánovala se společná měna, kontinent bez hranic atd., a evropskými vavříny ověnčený Delors měl velkou šanci vyhrát oproti rozdělené pravici prezidentské volby. Pouze sedmdesátiletý a plný vitality Jacques Delors odmítl proti očekávání účast v prezidentském klání a zvítězil Chirac. Proč? Spisovatel Gauthier v BVoltaire dešifruje problém, píše, že stejně jako tehdejší prezidentský kandidát Balladour, Delors nikdy neprošel žádnými volbami. V prezidentské kampani je nutné objíždět Francii, vstupovat do styku s potenciálními voliči, přesvědčovat je a konfrontovat své ideje s jejich idejemi. Spisovatel píše, že Delors dobře věděl, že francouzský prezident s většinou v parlamentu nebo v kohabitaci s opozicí, má velmi omezenou moc podřízenou moci bruselských byrokratů v pozadí. Delors v jednom hovoru přesně vystihl podstatu dnešních evropských politiků, řekl, že své neúčasti v prezidentských volbách nelituje, na rozdíl od politiků, kteří ho obklopují, má potřebu být nezávislý, není jako oni. Lépe už se nedá vystihnout podstata dnešní evropské politiky. Delors a politici tehdejších let mohli být slabší, schopnější, intrikáni, naivní atd., ale byli to lidé úrovně, dnešní politici nejen, že jsou slabí, ale jsou to i lidé bez úrovně. Demokracie Jacquesa Delorse je systém, který dobře funguje když se volič neúčastní a nebo ještě lépe, vůbec se volby nekonají. Je to vláda znalců, po třiceti letech vlády těchto znalců se rychle blížíme prvobytně pospolné společnosti s mobilem permanentně před očima.
              Alternativní webovské noviny Ripostelaique komentují Delorsovo úmrtí. EU měla být demokratická a reprezentovat všechny Evropany a skončila jako globalistické, extrémně levicové, fašistické monstrum. Měla chránit kontinent, ale místo toho otevřela hranice všem vuju, zločincům, kriminálníkům a teroristům a dovolila jim, aby bez obav cirkulovali v prostoru Schengenu, EU je garantem kolosální imigrace do Evropy, na Ukrajině EU vtáhla evropské národy do krvavé války, která se Evropanů vůbec netýká. Podle komentátora byl Delors hrobařem evropských národů.   

Žádné komentáře: