čtvrtek 26. října 2023

evropa kontinentalismus

Evropský kontinentalismus

S Petrem Bystroněm se vrací chuť být Čechem, po nicotné skvadře Jourová, Černochová, Fiala, Pavel atd. se objeví někdo hvězdný s politickým rozumem a myšlenkami. Poslanec Bundestagu Bystroň je zahraničně-politickým mluvčím jediné německé opozice AfD. Bystroň (a AfD) organizoval minulý týden konferenci "Evropský kontinentalismus", neotřelé motto by mělo vzbudit pozornost i unijních byrokratů. Ideje evropské spolupráce bez ideologických nánosů, bez metafyzické filozofující podstavy,  bez amerického diktátu a fašizoidních principů, jak se často přičítá Hallsteinovi. Spolupráce  evropských zemí vycházející z poválečné historické empirie, Evropa stavěná na spolupráci v jejíž bázi je přirozená konkurence zemí, bez níž není Evropa Evropou a solidaritě zemí spojených pouty starého kontinentu, který všem Evropanům vtiskne imaginární a nadčasové občanství. Pokud je nemají nebo se ho dobrovolně vzdali, jako třeba Švédové, když se domnívají, že k Somálci a Afghánci mají stejně daleko jako k Čechovi, pak patří do jiného kontinentu a nepatří na kontinent o němž se hovořilo na konferenci.

        Na konferenci vystoupili političtí experti ze Srbska, Švýcarska, USA, Rakouska atd. Řečníci osvětlili důvody, které dovedly globalistický a byrokraticky superstát Evropskou unii do terminální krize. Všichni mluvčí se shodli na tom, že EU, ať už z přirozených vývojových důvodů nebo politického selhání, došla k bodu, kdy se negují všechny klíčové prvky, kvůli kterým EU vznikla. Pauperizace evropské společnosti, narůstající bída a deindustrializace místo přirozeného stupně prosperity a rostoucí ekonomiky, smrtonosné sankce podřízené americkým zájmům místo spolupráce, agrese místo diplomacie, a nakonec to nejhorší a málo představitelné, propagace a podpora války místo míru. Bystroň v úvodu řekl, Evropa musí najít vlastní identitu, která se vymezí proti americkému atlantismu, ale i proti Duginově vizi Euro-Asie. Evropa musí hledat inspiraci u vlastních kořenů, ve vlastní tradici a kultuře. Nezbytná distance od západních a východních ideologií podle Bystroně vyžaduje též  vymezení se proti radikálně tržnímu kapitalismu a socialismu.
           Renomovaný americký novinář Harley Schlanger řekl, že tématem by měla být diskuze vedoucí ke konsensu o omezení amerického a britského primátu nad evropskými institucemi, nad EU a NATO. Tato dlouhodobá dominance determinuje novodobou historii kontinentu: EU a NATO se staly vazaly, které neomaleně kontrolují Anglosasové. Novinář to dokumentoval na výsledcích posledního zasedání zemí G7, nenašel se ani jeden hlas proti americké politice permanentní války NATO s Ruskem. Žádná západní země nemá odvahu postavit se americké vůli i kdyby mělo dojít k třetí světové válce. Podle Schlangera národy Evropy jsou v americkém diktátu povinny podporovat nedemokratický ukrajinský režim. Na národní a kontinentální zájem se nebere ohled, rozhodující roli mají ambice a přání světové supervelmoci. V ukrajinském dobrodružství jde o pokračování americké geostrategie, s demokracií a svobodou to nemá nic společného. Tento unipolární systém, který Blinken vydává za světový řád podle pravidel, existuje vně mezinárodního práva a mezinárodních dohod. Nová verze imperiálního diktátu, která definuje vztahy mezi vazaly ve jménu a zájmech globální oligarchie a vojenskoprůmyslového komplexu. Podle Schlangera stojí v centru tohoto řádu Wall Street a londýnská City. Pokud se dnes nějaký stát postaví tomuto řádu, vyvolají se barevné nebo sametové revoluce, sáhne se k vraždám, válkám atd. Irák a Libye byly příkladem. Podle Schlangera je případ EU obzvlášť tragický, právě před tímto řádem varoval de Gaulle už od konce druhé světové války: "Nadnárodní Evropa se stane Evropou pod americkým diktátem." Přesně k tomu dnes došlo, podřízení kontinentu anglosaské geopolitické doktríně. Podle Schlangera má Evropa návratem k národním státům šanci se z dnešního krizového stavu osvobodit.  
               Dušan Dostanič, expert z Institutu pro politická studia v Bělehradě, načrtl historické a politické podmínky, na kterých by měla nová evropská organizace stavět. Pro "kontinentalisty" má svět mnoho pólů, je protikladný dnešní unipolárně a globalisticky orientované EU. Evropa se může stát funkční pouze tehdy, když se emancipuje od americké dominance a evropské země najdou svoji původní identitu. Kontinentalismus jako protipól dnešnímu bruselskému byrokratickému centralismu. Žádný úspěšný socio-ekonomický model nemůže existovat bez vkořenění do lokální autentické kultury. Švýcarský vojenský expert Ralph Bosshard: "Existují dvě varianty: Je možný svět s Ruskem nebo vůbec žádný svět."   

Žádné komentáře: