středa 24. května 2023

buenos aires peron

Argentina nebezpečná

Jak může politická demagogie, lži politika a nekompetentnost vládnoucích dovést kvetoucí zemi jakou byla Argentina do propasti bídy a násilí? Ještě pár let vlády Fiala@Rakušan a Česká republika se stane argentinskou paralelou v Evropě. Existuje spousta analýz zabývajících se argentinskými problémy, uvádí se různé důvody krizového stavu, ale jeden jev se nepomine v žádné studii, vysoká inflace, která nakonec dovede každou zemi do ekonomické a sociální pasti. Pokud vládnoucí nejsou schopni s tímto jevem něco udělat, nejsou kompetentní a nemají právo vládnout.

          Úžasná země Argentina vždy figurovala v české fantazii a v našich snech o světě. Posledních šedesát let se o Argentině píše jen v souvislosti s ekonomickou krizí a poslední roky se tato Jobova zvěst snoubí i s vysokou kriminalitou ve městech, hospodářská mizérie a kriminalita se rozšířily i na lepší městské čtvrti. Buenos Aires kvótují i americké vládní agentury jako turisticky málo bezpečné město. Bohatá Argentina z neznámých důvodů konkuruje v obou parametrech Venezuele, kde sice vládnou populisté, ale hlavním důvodem jejich bídy jsou sankce a nestoudné počínání USA. Argentina byla ještě počátkem padesátých let čtvrtou nejbohatší zemí. V roce 1955 vojenský puč svrhl Perona a nastartoval až do dneška trvající hospodářskou krizi. Po restauraci civilní moci zažívala Argentina dlouhou stranickou válku levicového a pravicového křídla peronistického hnutí, období "demokratického" vládnutí Isabelity Peronové dalo vznik eskadrám smrti, které vraždily politické odpůrce, vznikly i teroristické revoluční bojůvky, formace Montoneros atd., koncem šedesátých a počátkem sedmdesátých let téma bombových útoků v Argentině zaplňovalo noviny, důvody byly zcela iracionální. Návrat peronismu v 1987 nebyl šťastný, otevřel řetěz ekonomických hrůz, které překročily všechny meze. V 2019 se stal prezidentem peronista Alberto Fernández, který sjednotil peronismus s kirchnerismem, víceprezidentkou se stala Cristina Kirchnerová. Krize dnes z velké části pramení v gigantickém státním dluhu, který se přes různé léčebné kůry ordinované MMF stále navyšoval. Vládnutí Fernándeze s Kirchnerovou paralyzované velkou korupcí ekonomickou krizi prohloubilo a přivedlo Kirchnerovou v prvoinstančním procesu k šestiletému trestu.
            Peronista Fernández sliboval ulehčit lidem materiální tlak, ale místo toho přivedl zemi k historicky nejvyšší inflaci a extrémní bídě. Důsledkem je násilí a velká kriminalita. Novinář Arturo Illia v italském Il Sussidario líčí bezpečnostní situaci ve městech: Extrémní nouze dovedla zemi do nikdy nevídaného stupně násilí, a nejsou ušetřeny ani nejexkluzívnější městské čtvrti v Buenos Aires. Hodnota života se kompletně vynulovala, nejen kvůli devastovanému zdravotnímu systému včetně jeho privátní části, ale kvůli inflaci, která dosáhla 103 %, dnes je nebezpečné používat i mobil na ulici nebo jet autobusem. Ve čtvrti Matanza, kde peronisté tradičně vládnou, vstoupil do autobusu cestující, okradl jiného cestujícího a než vystoupil, zastřelil řidiče. V posledních letech je to nesčíslný případ podobného druhu, dnes lidé prohlašují, že mají strach chodit do práce.  Arturo Illia se ptá, zdali zasáhne ministr bezpečnosti provincie Sergio Berni, postava s kontroversní minulostí, když došlo k vraždě soudce Nismana, jenom náhodou se ministr pohyboval poblíž jeho bytu a byl v permanentím kontaktu s tehdejší prezidentkou Kirchnerovou, jejímž byl ministrem bezpečnosti. Političtí mocní prohlašují, že bezpečnostní nejistota v zemi je pouhým dojmem, asi stejným dojmem jako chudoba, která pohlcuje velkou část bývalé střední třídy. Mizernou realitu dokresluje i fakt, že Argentina bude muset zaplatit 1 300 milionu eur za falšování statistických údajů.

Žádné komentáře: