neděle 12. března 2023

noam chomsky AI

Noam Chomský: AI není inteligentní

Velký vědec Noam Chomský v hovoru pro New York Times prohlásil, že umělá inteligence, jak ji chápeme, není na rozdíl od lidské mysli vůbec inteligentní. Což cítí každý přirozeně myslící člověk, který nepropadl mainstreamovým nesmyslům. Evropskounijní mainstreamová jednotka se domnívá, že AI je božský dar od nějaké americké firmy, který nás zbavuje povinnosti myslet, pak např. v českém rádiu nějaký vědec bádající nad amazonským pralesem prohlásí, že na data, která tam posbíral, nasadil AI a došel k úžasným zjištěním, ve skutečnosti se jednalo o nejjednodušší statistický package, ke stažení zadarmo. Pozorujeme, že z lidí permanentně přilepených na AI webech se stali málointeligentní nudní roboti.  

            Podle Chomského nejsou aplikace ChatGPT a AI ve skutečnosti nic jiného než trapná bagáž, před kterou bychom si měli chránit záda. Filozof není první, kdo brojí proti umělé inteligenci Microsoftu a OpenIA, Henri Kissinger to považuje za cestu, která vede k destrukci humanity. Podle Chomského lidská mysl není jako ChatGPT a podobné, lidská mysl na rozdíl od AI nehltá terabyty a nedá se zredukovat na "nemotorný statistický motor." Lidská mysl funguje úplně jinak, představuje překvapivě účinný a elegantní systém, který se spokojí s malým množstvím informace. Podle Chomského, lidská mysl nevyvozuje brutální nevratné závěry z datových korelací, ale hledá vysvětlení.
           Pro lepší pochopení rozdílu mezi lidskou myslí a ChatGPT a systémy AI uvádí Chomský model procesu, kdy se dítě učí jazyk, je to nevědomý, automatický a rychlý proces. Lidská mysl je vrozený operační systém, má schopnost generovat složité a dlouhé konstrukce vyvozování. Člověk je omylný, ale to je jen jeden aspekt myšlení.  Abychom měli pravdu, musíme chybovat. AI stroje jsou zázraky strojového učení, protože operují s gigantickými datovými objemy a generují statistické výstupy. Ve srovnání s lidskou myslí se však jedná o malou, banální záležitost. Lidská mysl je na rozdíl od AI jedinečnou věcí, která "dokáže nekonečně využívat konečné prostředky".  

Žádné komentáře: