neděle 5. března 2023

gorbacov fedorovski ukrajina

Vladimír Fédorovski

Gorbačovovi vděčíme za to, že komunistický režim se rozložil, a minimálně už jenom ze slušnosti bychom měli vzít na vědomí jeho rady nebo rady nejbližších poradců. Boží blesky bičují nebe a české vládnoucí žáby Fiala a spol. kvákají, že pravda je na jejich straně (v podobně situaci to řekl církevní učitel Augustin). Fédorovski přesvědčivě ukazuje, kam tyto žáby a jejich americké nadžáby svět dovedly. Fédorovski je rusko-ukrajinský spisovatel, bývalý diplomat a Gorbačovův poradce žijící ve Francii. Ve Francii mu vydali spoustu knih, mj. mu právě vychází "Sorge, věčný špion."  Spisovatel analyzuje ve Figaru válku Ruska a Západu na Ukrajině. Podle Fédorovského Evropa prochází nejnebezpečnějším obdobím od druhé světové války.

              Co se děje na Ukrajině, je mojí velkou osobní tragedií, říká spisovatel, za prvé jsem ruského i ukrajinského původu, a ze druhé mám pocit, že všechno, co jsme s Gorbačovem dělali k ničemu nebylo. Píše, že ve svých knihách byl k Putinovi velmi kritický, ale nyní musí potlačit své osobní pocity a pokusit se o objektivní analýzu. Musí být jasné, že lokální konflikt na Ukrajině se transformuje do třetí světové války, humanita prochází nejnebezpečnějšími okamžiky od druhé světové války. V obdobích studené války byl Fédorovski specialistou na kontrolu zbraní a podílel se na redakci mezinárodních dohod. Dnes už žádná z těchto 20 dohod neexistuje. Ke vší hrůze neexistuje rozdíl mezi reálnou politikou a propagandou, manipulací a diktaturou politicky korektního, dnes se všechno mísí dohromady. A zcela zásadní rozdíl od minulé epochy, dnes byly rozervány všechny kontakty, formální i neformální, diplomacie je ve slepé uličce. V období studené války existovaly oficiální a polooficiální kontakty, např. v momentech kubánské krize. Fédorovski zmiňuje jednu historku od McNamarova spolupracovníka, když v říjnu 1962 Kennedy redigoval svoje ultimatum Chruščovovi, ve vedlejší místnosti seděl bývalý velvyslanec v Moskvě, když ultimatum přečetl, řekl, válka je nevyhnutelná, vzal tužku a změnil text: "Pane Chruščove, jste velkým vůdcem, mezi velkými vůdci musíme nalézt kompromis..." Podle Fédorovského to byl velmi delikátní člověk, který se v devadesátých letech vyjádřoval, že největší chybu, kterou spáchala západní politika, že se nesnažila asociovat Rusko se Západem.
         V dnešním konfliktu špionáž hraje velkou roli, Američané otevřeně deklarovali, že mají v Kremlu krtka. Fédorovski se domnívá, že jednoduše se jim podařilo rozluštit super tajný kód ministerstva obrany, proto znali detailní plán průběhu ruské operace na Ukrajině. Američané informační manipulací uvedli v omyl i ukrajinské vysoké hodnostáře, obzvlášť vojenské. V geopolitické rovině došlo poslední rok k velké změně, vytvořila se nová struktura světa, konflikt se Západem dotlačil Rusko do čínského objetí. Západní mainstreamová média pokračují v podceňování tohoto faktu, ale formální a neformální informace naznačují, že došlo k opravdovému partnerství mezi těmito dvěma zeměmi, včetně technologických transferu a vojenské kooperace. Fédorovski uvádí, že ve svých článcích ve Figaru už v roce 2021 psal o zvratu vztahů mezi Západem a Ruskem, píše, že tenkrát si neuvědomil možnou civilizační antizápadní alianci mezi Ruskem a islámem, nejen s Íránem.
          Fédorovski vidí tři možné scénáře nejbližších měsíců. Ukrajinci se zmocní v květnu červnu Azovského moře a zaútočí na Krym, ale to nebude pro Rusy akceptovatelné, ve velké většině se domnívají (potvrzuje to i CIA), že v sázce je osud ruské civilizace a že Západ se stal válčící stranou. Spisovatel uvádí, že podle svých skromných znalostí Kremlu, může Západu garantovat, že Putin nebude váhat a použije všech zbraní, které má k dispozici. Američtí experti potvrzují, že Rusko má dvou tříletý náskok před USA ve čtyřech oblastech, obzvlášť  v hypersonických zbraních. S perspektivou dodávek západních válečných letadel na Ukrajinu, kráčí svět k novému stupni eskalace.
            Druhým scénářem je možnost ruského pokračování v ofenzívě kolem Bachmutu, zmocní se Donbasu a jak nabízí vojenská logika, půjdou k Oděse. Ale pro Američany je perspektiva ruské dominance nad Černým mořem nepřijatelná. Dá se tedy předvídat další eskalace koncem léta a počátkem podzimu. První test v květnu, jak oznamuje oficiální Washington, Ukrajinci se pokusí probít ke Krymu. Určitě je možný i třetí scénář, dlouhá válka. Do analýzy vstupují manipulace všeho druhu, logika stagnace války nás přivádí k nepředvídatelným možnostem, jako byl výbuch rakety v Polsku, nemluvě o 15 potenciálních Černobylech na Ukrajině. Manévrovací prostor je velmi úzký, každý setrvává ve víře, že může vyhrát.
           Volby v USA, na Ukrajině a v Rusku v 2024 mohou něco změnit? Čekají nás ještě nebezpečné měsíce. Trump obvinil Bidena, že vede svět do jaderné války, tvrdí, že ukrajinský problém vyřeší během 24 hodin... V Rusku alternativa k Putinovi není na pořadu dne, byla ba ještě radikálnější. Na Ukrajině se rýsuje potenciální kandidát Zaluzny, náčelník generálního štábu.
          Poučme se minulostí, závěry z knihy "Sorge, věčný špion" mohou být užitečné pro pochopení dnešní situace. Život tohoto sovětského špiona přesahuje dimenzi špionážních románů. Archívy, které se poslední dobou otevřely, hrají důležitou roli v chápání geopolitických jevů. Sorge změnil chod historie, v říjnu 1941 byl jedním ze zachránců SSSR, tenkrát Hitler stál před branami Moskvy. Sorge subtilně manipuloval Japonskem, které se rozhodlo vstoupit do války, ne proti SSSR, ale proti USA. Sorge byl nejen největším špionem 20. století, ale jeden z nejlepších analytiků a žurnalistů epochy, spoluzakladatel Frankfurtské školy moderní sociologie. Udivující osobnost, viděl jednu velkou nebezpečnou past, vydávat vlastní fantazie za realitu. Sorge nás varuje před nebezpečím, které dnes zažíváme: transformaci našich přání do reálné strategie s rizikem, že vyvoláme bezprecedentní mezinárodní krizi. 

Žádné komentáře: