čtvrtek 9. března 2023

bachmut

Z Bachmutu

O Bachmut se vedou neobyčejně tvrdé boje, američtí generálové (uvádí France Press) radí Zelenskému, aby město už konečně opustil, podle nich soustředění na udržení Bachmutu brání ukrajinské armádě v přípravě jarní ofenzívy. Někteří ukrajinští vojenští experti mluví o tom, že ukrajinská armáda během dvou neděl nanese směrem k Bachmutu obrovský protiúder a odrazí blokádu města. O této možnosti před pár dny mluvil i zakladatel vojenské skupiny Wagner Prigožin, aby k tomu nedošlo, měla by ruská armáda dělostřelectvem dobrovolníkům  Wagnera krýt křídla. Předevčírem už počtvrté za krátkou dobu dorazil do Bachmutu ukrajinský velitel pozemních vojsk generál Syrskij, prohlásil tam, že jeho armáda připraví Rusům past, jako v šachu, každý jejich tah jim zhorší pozici. Skupina Wagner ovládá východní část Bachmutu, zakladatel vojenské skupiny Prigožin v centru města odpověděl na otázku žurnalistů The New York Times, jestli je Bachmut jeho posledním cílem, tuto možnost nevyloučil. Prigožin reagoval na slova ministra Šojgu o tom, že po pádu Bachmutu ruské jednotky vstoupí do operačního prostoru. Prigožin: "V tuto chvíli ještě svět neviděl dobře vycvičenou ruskou armádu, kde jsou ty jednotky, které by disponovaly moderními zbraněmi a průzkumným vybavením, asi ideálně připravené čekají někde na okraji až udeří jejich hodina, aby vstoupily do operačního prostoru."  

           Ministr Šojgu nepatří k oblíbencům ruských bloggerů národního tábora, ministerstvo každodenně referuje, že armáda nastupuje na všech částech fronty, pokračuje v provádění speciální vojenské operace a silnými údery ničí protivníka - kromě jednoho, nepostupuje. Bez Prigožinových dobrovolníků by Rusko zažívalo tragické okamžiky. Na slova ministra Šojgu o tom, že Bachmut je před padnutím, Prigožin odpověděl. "Nikdy jsem ho tu neviděl, není jasné proč Sergej Kužugetovič plká o těchto perspektivách. Je možné, že chce obšťastnit televizní diváky nebo naštvat ukrajinského prezidenta. Zlost Zelenského pociťujeme v Bachmutu a radostí posedlé ruské auditorium zavalilo  8. března ministerstvo obrany květinami. Boj v Bachmutu nekončí, Ukrajinci nikam neprchají a na rozdíl od nás, mají náboje. Mluvit o konci 20 000 ukrajinských vojáků, mohou pouze mistři v generálním štábu nebo ve filmovém studiu."
           Novinář italského magazínu Destra Gian Micalessin reportuje přímo z Bachmutu. Kapitán ze skupiny Wagner Alexander Goldman: "Fronta je držená jen našimi vojáky. V listopadu jsme stáli těsně za okrajem Lisičanska, nyní jsme jen 9 km od Severska, jakmile dobudeme Bachmut, půjdeme i tam." Micalessin píše, že 43letý kapitán je podivným typem velitele, podle ruské vojenské byrokracie, jeho hodnost by mu neumožňovala, aby kromě malé jednotky někomu velel nebo vedl autonomní akce a už vůbec ne velet důležité linii fronty. Alexander je voják sui generis, nikdo mu nenařídil bojovat v této válce, mohl pendlovat mezi svými kancelářemi ve Vladivostoku a Moskvě, kde řeší stamilionové stavební zakázky. Získal si podnikatelské renomé tvrdou prací. "Když jsem viděl, jak mizerně válka probíhá, řekl jsem si, že moje několikaletá zkušenost u vojenské pacifické maríny by mohla být k něčemu dobrá. A může se to zdát neuvěřitelné, jsem tu a velím..." "V Bachmutu Ukrajinci postupně vykrváceli, aby město neztratili, přivedli sem veškeré dělostřelectvo a obětovali nejlepší lidi. Vidím následky, na naše pozice už nedopadají ani střely Himars, ani z houfnic 155 mm. Nyní dostali polské granáty a střelivo tanků, dnes už bojujeme proti nemotivovaným a špatně vycvičeným záložníkům. Mohli bychom jít na Seversk, ale nedávalo by to smysl. S pádem Bachmutu bude snadné přesvědčit ukrajinské jednotky před námi, aby se vzdaly..." Basurin byl vojenským mluvčím Doněcké republiky, nyní je Prigožinovým poradcem, říká, že pád Bachmutu je západními vojenskými experty podceňován, z vojenských, politických a sociálních důvodů je to však podstatné místo. Jeho vojenský význam spočívá v geografii bojů. Bachmut je středem ofenzívy, která probíhá severní osou Svatovo-Kremina, jde k Marince a končí 260 km níže na svazích Vuhledaru. Pokud Wagner postoupí z Bachmutu na západ, z Vuhledaru na sever a ze Svatova na jih, uzavřou se ve svěráku všechny počáteční cíle operace.
   

Žádné komentáře: