úterý 7. února 2023

regis sommier morawiecki

Nebojme se smrti

V pondělí vyjevil polský předseda vlády Morawiecki za své návštěvy v Berlíně, že pokud Ukrajina prohraje, dojde k třetí světové válce, a proto prý Západ musí dodat ještě víc zbraní. Samozřejmě se tento Polák bude vydávat za velkého katolíka, možná mu straší v hlavě verš ze Siracha: "Nebojte se smrti, v říši smrti je jedno, jak je kdo starý..." Polák Putina nenávidí víc než smrt, ale v hloubi duše doufá, že je morálnější než on a nezačne bojovat jadernými zbraněmi. Počátkem února si do francouzské televize CNews pozvali ve Francii známého vojenského korespondenta Regis de Sommier, který posledních třicet let prošel všemi velkými válečnými konflikty, loni pobyl pár týdnů na frontě s ukrajinskou armádou. Koncem ledna se vrátil od Bachmutu, deset dní strávil s ruskou jednotkou v první linii bojů a bez ohledu na rizika smrti sledoval z blízka válečnou vřavu. Jeho půlhodinová výpověď v televizi fascinovala přítomné žurnalisty do té míry, že mu hovor ani minimálně nerušili. Sommier je považován za vojenského korespondenta vysokých kvalit, o válkách zažitých v první linii napsal řadu velmi žádaných knih.

            Podle francouzského vojenského korespondenta jsou obě armády dobře vyzbrojeny, ukrajinská armáda z devadesáti procent bojuje se zbraněmi ze západních dodávek. Korespondent líčil průběh války z první linie, nesbírají se mrtví, druhá strana to nedovolí, žádné vadné vybavení na ruské straně, jak nám západní média vtloukají do hlavy. Fascinovala ho motivovanost ruských vojáků a perfektní organizace boje a proviantní logistiky. Pozoroval, jak rychle se ruská strana adaptuje na nové zbraně protivníka, o tom, že by západní tanky mohly zvrátit průběh války, korespondent pochybuje. Sommier pozoroval absolutní odhodlání ruských vojáků, mají zbraně, munici, informace o tom, že se jim něco nedostává je hloupost západních médií. Nikdo není demoralizovaný, Sommier  říká, že v terénu rezonuje Putinova vůle dojít k cíli, vojáci se ztotožnili s Putinovou myšlenkou, že není jiná možnost. Říká, že viděl peklo na zemi, které v žádné jiné válce nepozoroval. V neděli odpoledne, když dorazil k jednotce, mu seržant vysvětlil, že jednotka od rána přišla o tři vojáky, viděl mrtvá těla ležící před linií nedaleko ukrajinských tanků. Kdy bude příměří na odnesení mrtvých, jak znal i ze Sýrie. Nikdy, druhá strana to nedovolí. Korespondent se domnívá, že Západ vede s Ruskem přímou válku, ale ukrajinskými těly. Pokud se kdy na Západě otevřely možnosti míru, tak absurdně přišly od pentagonských generálů, nikdy od politiků. Západ je podle francouzského korespondenta veden slabými politiky, kteří nesahají Churchillovi, Eisenhowerovi ani na paty. Blinken slovo mír vůbec nezná.
         Též koncem ledna, ale z druhé strany bojové linie, reportáž korespondenta BBC, interviewoval ukrajinské vojáky jednotky Dnepr-1, kteří se právě vrátili z bojů v první linii u Bachmutu. Ukrajinští vojáci se snaží, ale situace je velmi obtížná. Kapitán Kalčuk říká, že ruská artilerie i pěchota jsou v bojích velmi efektivní. Ruská taktika se den za dnem vylepšuje s viditelnými výsledky. Ruská armáda se učí každým dnem, říkají ukrajinští vojáci, a adekvátně mění svou strategii. Vojáci mluví o dobrém vybavení ruských vojáků, naučili se mnohem lépe skrývat zásoby a účinněji zaměřují ukrajinské vyzbrojovací cesty ze Západu. Mnozí ukrajinští vojáci jsou už vyčerpaní, vyskytly se případy jednotek, které odmítly bojovat a také neshody v taktice, říká ukrajinští voják, když mu reportér BBC přislíbil anonymnost. Všichni dotazovaní vojáci uvedli, že zažívají velké utrpení když vidí své mrtvé kamarády, mluví o dlouhých měsících velkých ztrát na lidských životech
    

Žádné komentáře: