úterý 21. února 2023

moskva duma poledne

(v poledne)Velká řeč

Dnes od půlnoci se reguluje kolem historického obchodního centra v Moskvě doprava,  prezident zde vystoupí ve Sjezdovém paláci před Federálním shromážděním s důležitým projevem, a jak se avízuje, k Rusku i světu. Půjde o první vystoupení před oběma sněmovnami Dumy od zahájení vojenské operace na Ukrajině a projev je s napětím očekáván. Podle prezidentova tiskového sekretáře, prezident se v projevu koncentruje na speciální vojenskou operaci, na ekonomiku a sociální sféru. V sále budou přítomni i účastníci speciální operace. Už koncem roku prezident řekl, že dynamika událostí je velmi intenzívní a na fundamentální analýzu je potřeba čas. Prezident při přípravě vystoupení konzultoval s lídry parlamentních frakcí.

         Role prezidenta v ruském politickém systému je zcela centrální, na rozdíl od jiných prezidentských systémů, není předsedou vlády, originalita ruského politického a společenského systému spočívá v tom, že prezident nejen stojí v centru moci, ale iniciuje rozvoj všech společenských oblastí. Což je evidentně velmi komplikovaná a pracná poloha ruského lídra, nemůže si dovolit a hlavně nemá čas na neplodné žvanění, tak typické pro české a západní lídry. Celé Rusko dnes očekává s napětím prezidentovo poselství, nejen v politice, ale i v dalších společenských oblastech. Šéf liberálů (po zemřelém Žirinovském) a předseda zahraničního výboru Dumy Sluckij říká, že prezident vyzdvihne priority, které nedají nepřátelům šanci, aby porazili nebo oslabili Rusko a podrobili je svému neokolonialistickému diktátu. Podle předsedy strany Spravedlivé Rusko Mironova, prezident bude mluvit o nových přístupech v regulování ekonomiky a demografii, podle místopředsedy mezinárodního výboru Dumy generála Džabarova, nejdůležitější v projevu se dotkne dalšího postupu ve speciální vojenské operaci. Ombudsman obchodní komory Titov očekává, že podnikatelé a byznys budou přizváni k účasti na řešení sociálních a ekonomických problémů země, recipročně očekávají větší podnikatelské svobody a státní podporu, doufají, že prezident vyhlásí moratorium na ekonomické kontroly v podnicích. Zemědělci očekávají, že stát zruší vývozní limity na export zrna a zavede po regionech plošné regulace výkupu zemědělské produkce, zemědělce taky interesují tarify za elektřinu.
          Experti daňového systému nevylučují, že prezidentův projev se stane výchozím bodem pro reformu daňové soustavy, prezident se bude muset nějak postavit k obrovskému lednovému rozpočtovému propadu. Očekává se prezidentova daňová iniciativa směrem k miliardářským příjmovým skupinám, je možné, že budou muset dobrovolně něco darovat do státního rozpočtu. V podmínkách západních sankcí musí velký byznys ukázat podstatně větší podporu státu. Pro předáky odborových svazů je dnes klíčová pouze jedna záležitost - speciální vojenská operace, předseda nezávislé odborové konfederace Šmakov řekl: "Všechno na frontu, všechno pro vítězství." Jeho zástupce Šermukov dodává, že lidé chtějí slyšet o perspektivách Ruska ve vojenské operaci. Jak je v Rusku obvyklé, tak významný projev budou následovat ukazy prezidenta a projev se stane osnovou pro rozpracování mnoha zákonů.     

Žádné komentáře: