úterý 27. prosince 2022

maduro usa

Kolonialismus 21. věku

Pokud jsme posledních patnáct let mohli v Čechách něco číst o Venezuele, pak to byly vesměs přežvýkané pomluvy z amerického nebo evropskounijního mainstreamu, dovídali jsme se o totální komunistické diktatuře blízké severní Korei, televizní propaganda tento dojem posilovala, prezidenta Madura vydávala za monstrum utlačující lid. Z ničeho nic objevili američtí režizéři světové politiky většího vyvrhela a z Madura se stal státník jako každý jiný.  "Petroleum non olet", americkému světovládci a jeho evropské pobočce v Bruselu ropa nesmrdí. Italský politik Pino Arlecchi napsal: "Po letech hybridní války, bezmezné desinformace, vylodění žoldáků, pokusů o zavraždění prezidenta a sabotáží na infrastruktuře. A především devastující sankce, které měly připravit zemi o prostředky k obživě, počínaje ropou. Ve snech Washingtonu měl být nenáviděný Maduro zahuben povstáním vyhladovělých davů, posvátným vojenským převratem a mezinárodní izolací."

         Následovník Huga Chàveze, popisovaný západními lži-médii jako zkorumpovaný satrapa, se ukázal mnohem méně naivní než se čekalo, nechal vnitřní opozici vedenou Juanem Guaidò a financovanou Washingtonem, aby se se sama pohltila v spleti nesmyslných idejí a akcí, jejichž zdroj byl lehce čitelný a stala neškodnou. Naše paměť je velmi krátká, v lednu 2019 se Guaidò prohlásil za legitimního prezidenta, evropskounijní kamarilla a USA to vydávaly za realitu a uznaly ho. V minulých dnech byl fantomový prezident ad interim  Guaidò odvolán i opozičními stranami, které ho podporovaly. Jak se dalo čekat, první ho hodila přes palubu Bidenova administrativa, které jde o vylepšení vztahů s Madurem. Počátkem prosince Maduro otevřel dialog s opozicí, aby podpořil projekty ekonomického a sociálního růstu země, jak prohlásil.
         Biden minulý týden povolil společnosti Chevron obnovení těžební aktivity ve Venezuele, kterou řadu let americké sankce blokovaly. Představitel americké administrativy prohlásil, že povolení se uděluje prozatímně na 6 měsíců a pokud prezident Maduro nepovede řádná jednání a nebude plnit povinnosti, kdykoliv mohou USA povolení odebrat. Kvůli údajným dluhům se nedovolují finanční převody na venezuelskou státní společnost Pdvsa a zakazují se jakékoliv transakce s Íránem a Ruskem. Reagovala i Evropská unie, která má v mezinárodních vztazích obvykle za USA reakční zpoždění, před pár dny přišla zpráva z Bruselu, že EU ve Venezuele investuje pět milionů v projektech mládežnické politiky a na přípravu korektního a inkluzívního volebního systému!? Už v červnu 2021 získaly evropské Repsol a ENI od washingtonského ministerstva financí povolení obchodovat s venezuelskou ropou v Evropě, ovšem pouze za účelem vymáhání dluhů od venezuelské ropné společnosti. Prezidentské volby se mají konat ve Venezuele v roce 2024, ale Maduro pravděpodobně využije rozkolu v opozici a vypíše volby v 2023. Prezident během vánoc rozdával dárky dětem v Caracasu, mezi nejoblíbenější patří loutka Super Bigote (super knír), vypadá přesně jako prezident.
         Prezident Maduro před pár dny řekl, že USA musí zrušit všechny sankce, "Kontrakt se Chevronem je pozitivní, ale není dostatečný. Venezuelský národ má právo na ekonomickou svobodu, situace, kdy jedna země uvalí sankce a diktuje, kdo může dobývat a prodávat ropu a kdo ne, se nazývá kolonialismus 21. století."     

Žádné komentáře: