pátek 11. listopadu 2022

cherson

Cherson (?) vzdali

Ruská armáda se včera začala stahovat z pravobřežní části Chersonštiny, asi je to ze strategických důvodů nezbytné, ale ve válce strategické důvody jsou jenom jednou z příčinných kategorií, a možná vůbec ne nejdůležitější. Ukázalo se, s čímž nikdo nepočítal, zbraně  NATO jsou lepší nebo ruská armáda z neznámých důvodů nenasazuje své trumfy ve zbraních. Ruská strana by to mohla kompenzovat kvalitnějším velením, určitě se v Rusku najdou schopní generálové, velkým problémem je ministr obrany samotný, který není na výši událostí, od ryze vojenských záležitostí až po velmi vadný způsob informování. O ústupu z Chersonu a pravého břehu Dněpru referuje propaganda ministerstva úplně stejným způsobem jako CNN:  hluboká několikastupňová obrana levého břehu, bezpečné zásobování, Ukrajinci jen za cenu velkých obětí mohou překročit Dněpr, Rusko bude mít dál pod kontrolou oblast Azovského moře. Ovšem na jak dlouho? Na ruském serveru Topwar mají poněkud odlišný náhled na ústup: Veřejné bičování generálů s ministrem obrany Šojgu před kamerami, kde se společně snažili vydávat skutečné za žádoucí, tedy předstírat, že to bylo jejich rozhodnutí, ačkoliv rozhodnutí o opuštění Chersonu bylo provedeno mnohem dřív, a ne armádou, ale politickými silami Ruska. Včera večer opustila na příkaz velení ruská vojska např. Snigirjevku, kde se před pár dny vedly tvrdé boje a ruská armáda byla úspěšná.

          Stalin v jednačtyřicátém okamžitě vyměnil kamarády ministry za kvalitnější personál. V diskuzích na různých ruských neoficiálních serverech se dočteme, že v generálním štábu skupiny generálů intrikují mezi sebou o přízeň vůdce. Generál Muradov za cenu velkých obětí na životech vlastních vojáků dobyl jednu dědinu v doněcké oblasti, vojáky hnal na smrt, aby dostal nejvyšší státní vyznamenání, po pár týdnech se ukázalo, že to byla velká strategická chyba, ústupové cesty mají pod kontrolou Ukrajinci. Generál musí mít strach z kulky stejně jako voják v zákopech, samozřejmě generálův strach jde z kulky popravní čety nebo aspoň strach z doživotního vězení, nestačí strach z předčasného penzionování. Druhou možností, jak kompenzovat převahu ve vojenské technice, je nadšení vojáků pro boj a to se taky na ruské straně moc neobjevuje, navíc když ruské vojenské velení a ministerstvo obrany dělají všechno možné proto, aby se to neobjevilo. Občan, aby začal bojovat, musí vědět, že Rusko je ve válce, která má vždy stejná pravidla a neřídí se nějakými pravidly vymyšlenými nebo kamuflovanými politickou mocí. Ruský voják má obětovat život a zdraví v zákopech a málo schopná generalita bude pobírat enormní důchody a oligarchové dál parazitovat na nerostném bohatství, a to i za války. Idea Ruska je trochu málo vyvážená.    
         Když ruská armádá vzdá Cherson, jak bude bránit Krym, přes úžinu je to na Krym pár desítek kilometrů, musí to napadnou i absolutního laika. Dnes ráno se dočteme na sociálních sítích udivující zvěst, ze sputnikových snímků z Planet Lab se dá vyčíst, že ruská armáda buduje na pobřeží Krymu linie zákopů a valů. Podobně fortifikuje ruská armáda celou levobřežní část Dněpru. Ústup je málokdy snadný, dnes v noci nanesli Ukrajinci na Antonovský most silný úder z amerických raketových systémů HIMARS,  který zablokoval přechod na levý břeh nejen ruské armádě, ale i tisícům obyvatel, kteří chtějí Cherson opustit. Totiž velká část obyvatel Chersonu se domnívala, že oznámení o odchodu ruské armády je léčka a nehodlala město opustit, včera večer začalo být jasné, že nejde o léčku, a tak Chersonci začali houfně prchat před ukrajinskými osvoboditeli. Pokud se ruské velení domnívalo, že po oznámení o stažení, dá na pár dní ukrajinská armáda pokoj, pak šlo o iluzi, Ukrajinci nebudou čekat, až Rusové odejdou na levý břeh a zaujmou zde výhodné obranné pozice. Kadyrov, který vystupuje velmi aktivně v ukrajinské válce, k informaci o odchodu prohlásil, že ze strategických důvodů je to nezbytné, ale též řekl směrem k nejvyšším, nebojte se revoluce, ale prohrané války. Kadyrov, aniž to zamýšlel, svým počínáním otevřel i jiné možnosti, jako je "nebojte se islámu".
        V některých ruských i západních analýzách (i v CNN) se mluví o možnosti léčky ruského vedení, armáda úplně neodejde z pravého břehu a připraví v Chersonu Ukrajincům past. Proti této verzi jednoznačně mluví velmi chabý způsob vedení války ruskou generalitou, bez grupy Wagner a Pišilinových domobranců by to ruská armáda musela už dávno zabalit. Na levý břeh už mělo přejít přes sto dvacet  tisíc obyvatel města, v ruských médiích se píše, že se mohou usadit v Rusku, kde chtějí. Ruská strana se k nim zachovala podle, nejdřív je řadu měsíců přesvědčovali, že město patří Rusku a to se ho nikdy nevzdá, když tomu uvěřili, se všemi důsledky možné msty z ukrajinské strany, hodilo je Rusko přes palubu. Z lidí se stali uprchlíci, kteří ztratili úplně všechno, na serveru Topwar se píše, být uprchlíkem v Rusku, to je něco?! Nyní budeme několik dní poslouchat nesmyslnou propagandu s cílem zdůvodnit odchod z města, budou tvrdit, že se nedalo nic dělat, že Ukrajina ztrácí 1000 lidí za den, že Cherson se nám nehodí, budou tvrdit, že v čtyřicátém prvém jsme taky museli opustit ruská území atd. Kam se poděla ruská armáda, která na všech armádních hrách vyhrává zlaté medaile, druhá armáda světa pokračuje ve svém hrdinném útěku. Soudruhu Surovikinovi budíž dík, vyhnul se srážkám pod Chersonem, ušetřil nás mnohého krveprolití, přivítat nepřátele z celé Evropy pod Chersonem nebylo možné, protože po "dlouhých těžkých" bojích jsme město vzdali.

Žádné komentáře: