úterý 11. října 2022

ukrajina kennedy krymmost

Marylin M. a krymský most

Dnes ráno při povrchním procházení novin zaujme pregnantní formulace události předchozí noci v Correo de España od Jesús Aguilar Mariny. V aktuální ukrajinské válce Zelenský, NATO a Západ zničili krymský most, aby slavili Putinovo životní jubileum. Na síti v milionech koluje výbuch mostu a požáry způsobené následným bombardováním, spolu s "happy birthday" zpívaným zchátralou Marylin Monroe před šedesáti lety na počest svého amanta Kennedyho. Děs se má šířit prostřednictvím sociálních sítí, tito mírumilovní obránci svobody a demokracie, tak chápou válku, kterou sami rozdmychávají a po obětech požadují, aby statovaly v jejich odporné komedii. Ruská odezva se nenechala dlouho čekat a mediální vtip pocítili obyvatelé řady ukrajinských měst, ale svůj program vtip splnil, vyprovokoval a démonizoval nepřítele. V ničivé válce ve Vietnamu doznal jeden americký generál: "Byli jsme nuceni zničit vesnici x, abychom ji pak mohli zachránit." Mistři Západu se vždycky cítili jako spasitelé. Měli bychom se ptát čeho?  

           Devastující impresívní útok 320 raket na klíčové body ukrajinské infrastruktury a rozhodovacích center. Není od věci připomenout moudro von der Leyenové loňského prosince v Evropském parlamentu: "Ruská armáda odstraňuje čipy z ledniček a myček na nádobí, aby měla na vojenskou techniku." Kardinálním problémem dnešního Západu je, že nepracuje seriózně z fakty, která má k dispozici, není schopen rozlišit pravdu, jako věrné postižení obsahu fakt, od požádané interpretace.
      Ve francouzském Le Courrier des Stratèges se naštěstí nespí a hned brzo ráno vyčerpávající informace i analýzy. Rusko zacílilo raketami celou Ukrajinu. Mimo rozhodovací a řídící štáby, centra ukrajinské tajné policie SBU (bývalá KGB) a národní gardy, rakety systematicky zasahují i energetickou infrastrukturu. Nedotklo se to atomových elektráren, 1300 měst a vesnic na Ukrajině zůstalo bez elektriky. Ukrajinská vláda tvrdí, že Rusko bombarduje prázdný terén nebo hřiště, k čemu došlo v Kyjevě, to nebylo slepé bombardování, ale cílené údery proti štábům bezpečnostních složek. Nejvíc na vládní kruhy zapůsobily údery na velitelství ukrajinské tajné policie SBU, šlo o stětí hlavy bezpečnostním službám. Podle svědectví, které má Le Courrier des Stratèges k dispozici si frustrovaný personál služeb stěžuje na své bossy: "Perfektně věděli jaká bude odpověď, neučinili nic, aby zabránili zabití zaměstnanců." Podle Les Courrier des Stratèges je ukrajinská SBU klíčovým instrumentem tlaku, kterým  Zelenského vláda vnucuje válku ukrajinské společnosti, list připomíná, že tato vláda byla v roce 2019 zvolena na základě příslibu míru s Ruskem. K rozumu přišel kupodivu i bývalý náčelník sboru náčelníků amerických generálních štábů admirál Mike Mullen. Admirál v hovoru s novinářkou ABC Marthou Raddatzovou prohlásil, že Západ by měl přibrzdit kurs eskalace konfliktu s Ruskem a cestou kompromisů dosáhnout mírového urovnání, "musíme trochu couvnout a udělat všechno, co je v našich silách, aby se problém vyřešil".  

Žádné komentáře: