sobota 17. září 2022

usa cina ekonomie

Turbulentní časy v sobotu

Turbulence v globálním světě: ekonomická krize 2008, pandemie a teď válka na Ukrajině. Pandemie velmi nepříjemná spíš řáděním "chytrých" a české televize, navíc se neví, zda-li vakcínovaní nebudou muset za pár let hromadně do předčasného důchodu a zbortí se našponovaný důchodový systém. Dnes ráno se objevila zpráva, že španělský ústavní soud považuje vynucovanou vakcinaci, např. v domovech důchodců, za důvod k trestnímu stíhání. Mocenské poměry se globálně mění a americkému hegemonu evidentně dochází dech, bohužel jedeme v jeho žoldu a jsme na straně světa bez perspektivy. Politolog a publicista Pascuale Cicalese na Antidiplomatico píše, že americký rozklad a pád je neodvratitelný a (nadějně) blízký. Podle politologa pro to mluví cifry. Jádrová inflace stoupla z 5,9 na 6,3%, Wall Street ztratil ve čtvrtek 5% a ještě se z úderu nezvrávoral, investiční firma Blackrock přišla ten samý den o 7,5%. Z českého prostoru se politologovy cifry nezdají zdaleka tak hrozivé. Jádrová inflace možná dvacet procent a nic se u nás nehroutí. Čech žádné investiční firmě prachy nesvěří, peníze mu korodují v bance a od obcí až po vládu investuje stát podle korupčních preferencí vládnoucích, 80 km dálnice do Varů dvacet let, do Brna se stavěla pět let, flikuje patnáct, atomovku komunisté stavěli sedm let, dnes dvacet, navíc tenkrát většina zařízení československé provenience, dnes možná mucholapky. Z jistých důvodů se Česko ještě v rafinovanějším anglosaském korupčním prostředí vydává za málo zkorumpovanou zemi.

           Politolog Cicalese vysvětluje, že americká inflace vedla nejen k navýšení úrokové míry Federálním rezervním fondem, ale hlavně ke korozi aktiv (Asset price inflation). Blackrock, který spravuje finance jiných osob  z  celého světa se obává, že zahraniční klienti své peníze stáhnou. USA, které 60 let dovedně parazitují na financích jiných lidí a zemí, se pokusí kapitál znovu přitáhnout, u zmatených Evropanů se jim to podaří, za rok však odepíší ztráty. Cicalese píše, že jiné části světa, jako Čína, se nenechají oklamat. Navíc inflační diferenciál k Číně a chybějící výroba povedou k hospodářskému masakru nejen v USA, ale i v Evropě. Čínská národní banka nedovolí inflaci aktiv, deflační zhodnocení majetku, který Západu vnutí, povede k likvidaci fiktivního kapitálu, který je spřažen s neexistující ekonomikou, bude to znamenat konec americké hegemonie. Zraněný býk je nebezpečně útočný, a jsou i tací, jako angličtí komorníci USA, kteří mluví o nutnosti atomové války. Čína rozpoznala, že přichází nevyhnutelné zborcení Západu a pomalu se uzavírá do sebe.  
         V italském Il sole 24 ore další statistiky. 1950 pracovalo v americkém průmyslu 30% lidí, dnes 8%; podíl USA na světovém obchodě činil 25,3%, dnes 16,9%; podíl na meziproduktu, což udává propojení výrobních systémů, klesl z 24,5% na 16,1%. Americký podíl na zpracovatelském průmyslu klesl jen od roku 2000 do 2008 z 23,2% na 15,7%.  Kolik lidí z těch 8 %, které průmysl zaměstnává, pracují ve zbrojním průmyslu? USA jsou zemí, která de facto nic nevyrábí, stovky milionů lidí žijí  z nějaké formy almužny, pár milionů je činných v realitách, financích a pojišťovnách. Odhaduje se, že polovina výkonu americké ekonomiky přímo nebo nepřímo pochází od armády nebo zbrojního průmyslu. Ve světle těchto statistik je jasné, jakým blahem je pro USA válka na Ukrajině a harašení zbraní proti Číně.  
     

Žádné komentáře: