středa 7. září 2022

erdogan leyen energie

Turecký prezident, von der Leyenová atd.

Turecký prezident je mužem mnoha tváří, dlouho málo sympatická podoba, když bombardoval Evropu miliony uprchlíků, poslední dobou ukazuje druhou, sympatičtější tvář politického realisty a národního stratéga. Zázrak geopolitiky, ve světle vyhroceného konfliktu Západ versus Rusko jsou uprchlíci na řecké hranici málo zajímavým jevem. Zjara při přijetí evropskounijní delegace v Ankaře vyjádřil Erdogan svým gestem jistou formu opovržení vůči von der Leyenové, mainstream to vydával za urážku evropských žen, Erdogan tím vlastně vyjadřoval své sympatie k EU, naznačoval, že přílišná feminizace evropskounijní politiky nás dovede do pekel. Kam jsme taky po pár měsících dospěli.

        Na stránkách německého televizního kanálu ntv se dnes píše "Erdogan dává vinu Západu za energetickou krizi". Samozřejmě má pravdu. Turecký prezident obvinil evropské státy, že svými sankcemi proti Rusku vyvolaly energetickou krizi. Erdogan považuje odpověď ruského vedení za zcela legitimní. "Evropské země budou sklízet, co zasely, Putin nasadil prostředky, které má k dispozici a plyn mezi ně patří", řekl Erdogan v Ankaře. Prezident se domnívá, že Evropa bude mít v zimě velmi vážné problémy. Německý komentátor v ntv píše, že Erdoganova pozice má blízko ke kremelské. Podobně jako Erdogan se vyjádřil Putinův mluvčí Peskov, problémy s plynem vznikly "kvůli protiruským sankcím západních států, nikdo jiný na tom nenese vinu". Západní země uvalily embargo na import uhlí a postupně i na ropu, plyn nezbytně potřebují a tak stál mimo jejich "morální" sankční záměry. Zastavení dodávek plynu je ruskou odpovědí na tento jednostranný způsob chápání geopolitiky. Turecko se snaží o rovnováhu ve vztazích k Ukrajině i Rusku, navyšuje dodávky plynu z Ruska, minulý rok polovinu své spotřeby importovalo z Ruska. Turecko se netají tím, že podstatně navýšilo též import ruské ropy, ve srovnání s paralelním obdobím loňského roku víc než dvakrát. Počátkem srpna dojednal Erdogan s Putinem posílení hospodářské spolupráce. Na nejdůležitějších tureckých rafinériích podstatně narostlo zpracování lehké sibiřské ropy, zároveň poklesl import irácké a západoafrické ropy. Barel ruské ropy je o 23 dolarů levnější než konkurenční ze zemí Opec nebo ze Severního moře.
        O sankcích proti Rusku též vyčerpávající analýza, kterou převzala některá německá pravicová média, v magazínu Ansage od Alexandera Schwarze. Od počátku krize na východě patří von der Leyenová mezi nejhalasnější propagátorky represí vůči Rusku. Pod jejím vedením jeden balík sankcí za druhým. Fakticky vyhlásila Rusku válku. To, že by se ruský medvěd mohl bránit, ji nenapadlo. Když vyloučíme kriminální záměr v jejím počínání, pak to můžeme vysvětlit úplnou slepotou vůči realitě a neschopností myslet trochu do budoucnosti. Ve včerejším twitteru se Leyenová rozčílila nad tím, že ruský prezident používá energie jako zbraně, manipuluje prý dodávkami a trhy s energiemi. Odvolávala se na Peskovo vyjádření, že Nord Stream opět obnoví činnost, až kolektivní Západ zastaví sankce proti Rusku. Leyenová: "Putin zkrachuje a Evropa zvítězí..." Leyenová není schopna přijít s něčím, co by pomohlo překonat energetickou krizi, která se rýsovala dlouho před ukrajinským konfliktem, už dávno předtím se podílela na spuštění sebevražedné energetické revoluce. Vážně se diví, že země, které de facto vyhlásila válku, takto odpověděla? Leyenová nejenže navyšovala sankce, ale její štvavá rétorika konflikt ještě vyostřila.
         Reálněpolitický rozum není Leyenové vlastní. Nehledě na názor na ruský vpád na Ukrajinu, je nutné se ptát, proč by Rusko nemělo sáhnout ke své ekonomické zbrani. Proč k ní vůbec nesáhlo už dávno? Leyenová a evropské vlády se domnívají, že Rusko zůstane pasívní k jejich sankčním invektivám, nebo ještě lépe, Rusko se podle jejich přání zbaví Putina  a jako pokorný hříšník se před nimi bude kát? V jakém paralelním universu musí žít ti, kteří v EU rozhodují? Dík jejich neschopné a nebezpečné politice, kdy se každý velký státník musí v hrobě obracet, stojíme v Evropě před alternativou, že energie budou tak drahé, že si je normální člověk nebude moci dovolit, nebo nebudou vůbec.

Žádné komentáře: