pátek 26. srpna 2022

usa jihocinske more

Americký hegemon v Jihočínském moři

V evropskounijním  maistramovém tisku i v jeho české odnoži, se líčí jihoasijský region jako oblast, kde americká armáda zuby nehty čelí čínskému agresorovi. Na prvním místě se jedná od hranic USA tak vzdálenou oblast, že zde nemají co pohledávat. Gregory Poling v americkém think-tanku CSIS se pokusil najít oprávnění pro současnou agresívní politiku USA v jihočínském regionu. Poling v úvodu napsal něco, co se v EU mainstreamových médiích nikdy nemůže objevit, připustil, že není jeho úkolem dělat advokáta americkým zájmům, tím že vyplodí deformovanou kritickou  analýzu americké politiky v regionu, přesto to udělal. Poling tvrdí, že Čína ohrožuje volnou plavbu v Jihočínském moři a tím narušuje staletý závazek USA ke svobodě moří. Velmi plodný publicista a komentátor koncentrovaný na Asii Mark Valencia v Asia Times (AT) komentuje Polingův článek v americkém think-tanku.

       Valencia píše, že Čína má naopak obavy, že v okamžiku rostoucího nepřátelství jsou Američané schopni zablokovat její životně důležité námořní tepny. Americká  politika zaměňuje svobodu plavby se "svobodou" vojenské špionáže a ohrožování čínské obrany, což je stejný problém se svobodou NATO instalovat základny pár kilometrů od Moskvy. V oblasti mezinárodním právem uznaných ekonomických zón, Čína požaduje respektování svých práv v těchto oblastech. Poling tvrdí, že USA jsou tak oddány svobodě moří, že tento jejich postoj snižuje námořní napětí. Opak je pravdou, námořní napětí narůstá, když americké válečné lodi a letadlové lodi ve své interpretaci posilují "svobodu plavby", provádí špionáž a ohrožují čínskou obranu.  
        Valencia píše, že se to netýká jenom Číny, i další státy jihoasijské oblasti jsou terčem americké FONOP (freedom of navigation operations), žádný stát oblasti nesouhlasí s touto diplomacií amerických dělových člunů. Státy jihoasijské oblasti mají  obavy, že americké počínání destabilizuje tento velký region. Dokonce i USA oddaný polovazal Singapur má výhrady, jeho ministr obrany Ng Eng řekl: "Některé incidenty v Jihočínském moři jsou způsobeny prosazováním těchto principů, cena jakéhokoliv incidentu je příliš vysoká..." Ministr kritizoval americké používání válečných lodí k prosazení svého pojetí práva. Indonéští politici mají velká podezření o amerických záměrech a jsou znepokojeni americkým destabilizujícím potenciálem. Ministr obrany Ryamizard Ryacudu: "Země regionu dokáží organizovat plavbu v Jihočínském moři, nepotřebují pomoc odjinud." Bývalý malajsijský ministerský předseda Mahathir řekl "velké válečné lodi v Jihočínském moři mohou způsobit incident..". "Ohrožuje to mír, bezpečnost a stabilitu v oblasti", řekl malajsijský ministr zahraničí. Tedy nejen válečné lodi NATO v Černém a v Baltickém moři nejsou pro světový mír vůbec bezpečné, ale i jinde.
         Mark Valencia v AT konstatuje, že USA a apologet politiky dělových člunů z think-tanku Poling,  mají specifické pojetí svobody plavby, které se liší od pojetí všech zemí jihočínské oblasti. Poling operuje termíny "zákonné využívání moří", "vědecké zkoumání moří", mírové záměry", které mají opravňovat politiku dělových člunů. Dokonce se v článku amerického think-tanku tvrdí, že USA jsou de facto rezidenční zemí jihočínské oblasti, což pro tvůrce mezinárodních atlasů bude bude velkým překvapením. USA pokračují v neokoloniální okupaci dobytých území v Pacifiku a ve východní Asii, hegemonie USA v oblasti byla klíčovým faktorem v jejich účasti v korejské a vietnamské válce, píše Valencia.        

Žádné komentáře: