neděle 19. června 2022

usa military

A všichni tam utíkají?

Jeden český "osvícený" před časem tvrdil, že člověk má dvě vlasti, tu vlastní a USA. Jaká je pravda  analyzuje velmi plodný americký publicista Chris Hedges, článek převzaly, jak je zvykem i francouzské info servery. Stav permanentní války, v kterém se USA od druhé světové války nacházejí, přinesl zemi sociální, politický a ekonomický marasmus, každý nový válečný debakl je hřebíkem do rakve Pax Americana, přesto to pořád funguje.  USA se nacházejí ve spirále smrtonosného militarismu, ilustruje to jednomyslnost v Kongresu při hlasování o 40miliardách vojenské pomoci Ukrajině. Právě v okamžiku, kdy se občané USA nacházejí v obrovských ekonomických potížích. Žádná universální zdravotní péče, žádná pomoc nemocným po covidu a pro zmírnění dopadu 8,3% inflace. Žádná injekce do chátrající infrastruktury na opravu cest a mostů. Je potřeba 42 miliard na rekonstrukce chátrajících 43 586 mostů starých v průměru 68 let. Studentské dluhy dosahují 1700 miliard, příjmové nerovnosti ve společnosti jsou gigantické, 17 milionů dětí jde každý den spát s prázdným žaludkem. 100 000 Američanů umře ročně na drogové předózování. Dlouhé roky se eviduje stagnace příjmů.

       Od druhé světové války americká ekonomika přešla na permanentní válečný stav, ke škodě privátní ekonomiky. Monopolní poloha vojenského kapitálu dovedla státní dluh ke 20 bilionům, tj. o šest bilionů víc než činí HDP. Umořování tohoto dluhu si ročně žádá 300 miliard. Na zbrojení se dnes dává 813 miliard ročně, dělá to víc než výdaje všech devíti zemí následujících v pořadí za USA, včetně Číny a Ruska. Daň, kterou USA platí militaristickému molochovi, je velmi zatěžující, nejen na sociálním, ale i politickém a ekonomickém poli. USA se morálně, politicky a ekonomicky rozkládají, zatímco Čína, Saúdská Arábie, Rusko, Indie a další se zbavují tyranie dolaru a systému SWIFT. V  okamžiku, kdy dolar nebude světovým rezervním platidlem a bude existovat alternativa ke SWIFTu, dojde v USA k ekonomickému kolapsu, americké impérium se rozpadne, zavře se 800 vojenských základen v zahraničí, nastane smrt Pax Americana.
       Dnes je lhostejné vládnou-li demokraté či republikáni, válka je raison d´état Spojených států.  Z 40 miliard na vojenskou pomoc Ukrajině jde velká část zbrojním fabrikantům jako Raytheon Technology, Northrop Grumman, BAE Systems atd. Vojenští stratégové tvrdí, že válka bude dlouhá a komplikovaná, mluví o 4-5 miliardách Ukrajině každý měsíc. Jsme konfrontováni ekonomickými, sanitárními a ekologickými výzvami, ale to se nezohledňuje. Centra zdravotních kontrol a prevencí spolu s rozpočtem ministerstva na ochranu životního prostředí dostanou polovinu částky než dostane Ukrajina na válku. Pandemie a environment jsou vzhledem k ukrajinské válce  sekundární. V minulosti existovaly mechanismy blokády ekonomiky permanentní války, které dnes už neexistují. Bylo to staré liberální křídlo demokratické strany, senátoři McGovern, Eugene McCarthy, William Fulbright, který napsal knihu "Propagační mašina Pentagonu". Dnes i sebeproklamovaní progresisté vstoupili do řad válečných harcovníků. Druhou překážkou militarismu byl nezávislý tisk a akademický svět, např. žurnalisté Stone, Neil Sheehan, univerzitáni Seymour Melman atd., třetí, možná nejvýznamnější překážkou bylo dobře organizované protiválečné hnutí vedené náboženskými vůdci. Všichni chápali, že nekontrolovaný militarismus znamená smrtelnou chorobu pro lidský druh. Nic z této opozice už neexistuje. Demokraté a republikáni zbrojařům neoponují, americký tisk mají zbrojaři pod kontrolou, citovaní experti jsou placeni militaristickými kruhy. Antimilitaristé jako Noam Chomsky a z pravice Ron Paul byli ve velkých médiích deklarováni persona non grata. Liberální třída se utekla za fasádu, která odmítá třídní boj a kapitalismus ve prospěch cancel culture. Ti, kteří byli proti válce v Iráku, dnes aplaudují válce na Ukrajině. Není moc naděje, že se zabrzdí válečná eskalace. Jestřábi, které Biden jmenoval do čela Pentagonu, jsou k potenciální jaderné válce velmi kavalírští. Veškerá navrhovaná řešení jsou militaristická. Lídři se domnívají, že války a sankce Rusko paralyzují a zastaví se ekonomický a vojenský růst Číny. Jde o nebezpečné fantasmagorie lídrů, kteří nemají kontakt s realitou.
       Podaří-li se USA zablokovat ruský plyn do Evropy, zaváží Evropu plyn kupovat v USA. Washington se zoufale snaží vytvořit vojenskou a ekonomickou alianci proti Číně, která brzo ekonomicky USA předstihne. Čím dál méně zemí je ochotno následovat americké vize. Washingtonská demokracie a údajný respekt pro lidská práva a občanské svobody velmi degradovaly. Podobně jako jiná zmírající impéria v historii, Washington riskuje považovat válku za poslední prostředek, důsledky budou katastrofické. Velká americká vojenská přítomnost v Iráku a Afghánistánu nevedla k vítězství, Achilovou patou USA, kterou militaristé nezohledňují, je malé procento lidí (7%) připravených sloužit v armádě. Plukovník Andrew Bacevich: "Perspektiva, že technologie překlene tento nedostatek, vede k fundamentální otázce - mají vůbec USA dostatečné vojenské prostředky, aby přinutily protivníky se podřídit jejich aspiraci na historickou roli. Pokud odpověď je negativní, jak dokazují války v Iráku a Afghánistánu, nebylo by logické, aby Washinghton konsekventně zmírnil své ambice?" 

Žádné komentáře: