pátek 24. června 2022

plyn sankce ruskonato

 Příliš teplé ráno

Několik českých ministrů navštívilo před pár dny Katar, vedla je absurdní domněnka, že odtud půjde do Česka plyn, Katar má jiné priority než je zrovna Česko. Inflace, ceny rostou a dokonce perspektiva, že vůbec nebude čím topit a čeští ministři si udělají drahý zbytečný výlet, přitom je jasné, že hlavní prioritou české ekonomiky a sociálního smíru je levná energie, která se musí dojednat s Ruskem. Mír s Ruskem je politickou a ekonomickou prioritou, v širší perspektivě dokonce civilizační. Fiala nás připravuje na údajně nevyhnutelný totální stop stav dodávek energie z Ruska, doufejme, že než k tomu dojde, tato vláda padne a lid dojde k poznání, že spíš než demonstrovat za demokratické chvilky s Adamovou a Gazdíkem, dává smysl milion lidí na Letné za levné máslo, které je už dražší než v Hofu. Státní organizovaná lež nás udržuje v chimérách, že energie k nám dopluje z USA, z Afriky, z Blízkého východu, Německo nás nenechá padnout atd. Před pár dny Alžírsko zastavilo dodávky zemního plynu do Španělska, které odtud importuje 40% své potřeby plynu. Důvodem je španělská podpora Maroku ve sporu o Západní Saharu, v západním tisku se ne bezdůvodně spekuluje o ruské intervenci, Lavrov, aby si ověřil kvalitu spolupráce, nedávno navštívil Alžírsko. Pokud Lavrov dojednal alžírské obstrukce v dodávkách plynu do západní Evropy, ve světle neomalené sankční politiky Západu je to zcela legitimní krok.

        Itálie hodlá nahradit ruský plyn alžírským, dnes po španělské zkušenosti Italy jímá hrůza z ruských možností. Alžírsko je ruským spojencem, nikoliv západním, Rusko dodává zemi obilí a zbraně, ale významnější je tradiční, desítky let trvající přátelství mezi těmito zeměmi. Něco, co Čechovi (Američanovi, Němcovi...) vždycky připadlo tak směšné a nikdy na to nevěřil, ale kupodivu tato kvalita je v normálním světě velmi funkční. Alžírské sympatie k Rusku nejsou kromě unifikovaného Západu jinde vůbec výjimečné a tento svět, jak je vidět, nenechá svého spojence proti Západu padnout. Žijeme v perspektivě, že se příští zimu bez ruského plynu neohřejeme, fabriky se zastaví a uhodí dlouhodobá ekonomická recese.  K jakým jednáním dochází, abychom  se vyvarovali této perspektivy? Mediální bubliny vzbuzují dojem, že  NATO a různé orgány EU, u kterých není moc jasné, kdo vlastně rozhoduje, permanentně zasedají, hlavní důvod - aby Ukrajina měla dost zbraní a zaváděly se další sankce. O prioritách tohoto boje rozhoduje Biden a američtí generálové v NATO, v této atmosféře nikdo až na maďarské politiky nepřeje míru. Téměř hrůzná paralela v EU propagované euthanasii, atomová euthanasie Evropy bude rychlá. Oběma těmto typům perverze se v EU masově aplauduje, Evropa se dnes nachází ve stádiu asistované smrti. 4 dny po zahájení konfliktu obě strany jednaly a mír se jevil na dosah, po radách a příslibech ze Západu, Ukrajina přestala jednat. Po čí radách a na základě jakých slibů? Zelenský není než druhá tvář Bidena a Fialy.
       Rusko rychle našlo pro svůj plyn a ropu odbytiště na východě, např. v posledních měsících čínský import ruské ropy narostl o 55%, západní odběratele nahradila Čína, Indie, Malajsie, Singapur, Turecko, podle Financial Times ruské příjmy za energie v posledních měsících dokonce narostly. Západní sankce jen potencují nové ruské možnosti a vedou k novým aliancím, které urychlí kolaps západní civilizace a navíc svět přivedou na okraj atomové války, toto bude velká zásluha trpaslíků Fialova typu.  
        Německý ministr financí Lindner v televizi prohlásil, že v důsledku cen energie čelí Německo velké hospodářské krizi, která potrvá tři pět let. "V této situaci nejsme volitelní a musíme otevřít všechny možnosti řešení." Lindner zpochybnil, že by Putin mohl Německo vydírat. Pokud se Německo odřízne od ruského plynu, jak mu ordinují stratégové NATO, dojde podle ministra ekonomiky Habecka ke katastrofě, která postihne i jeho satelity, ke kterým patříme. Podle Habecka katastrofa zasáhne víc sektorů,  zastaví se provozy velkých průmyslových komplexů, scénář nevylučuje obstavení fabrik Volkswagena, Basf atd. Tento scénář evidentně není kompatibilní s narativou o jisté nezbytné oběti, která pomůže Ukrajině, situace vede k neodhadnutelným sociálním a ekonomickým dopadům, americký diktát vazalské Evropské unii zplodí katastrofu nevídaných rozměrů.       

Žádné komentáře: