pátek 11. března 2022

sankce rusko

Sankce ještě&ještě

Válka je hrozná a pokud se neproměnila v totální válku, pak ji mohou zastavit pouze jednání. V případě totální války už nelze vůbec nic. Na americkém The Federalist visí scénář potenciální totální války od Harry Kazianise, článek převzala i některá německá média, autor odhaduje počet mrtvých na miliardu. Scénář je technický velmi přesvědčivě postaven, pokud se domníváme, že miliardy přeživších a mezi nimi Evropané nebudou, budou žít v lepším světě, můžeme klidně dál pokračovat v totálním ignorování problémů, které iniciovaly válku a aplaudovat totálním sankcím, které mohou Rusko přivést do situace, že sáhne k totální odpovědi popsané ve scénáři. Totiž vyloučit někoho z civilizace, mu dává právo na jakýkoliv protiúder. Něco jako morální nadřazenost Evropskounijních neexistuje, v tomto případě mají výjimečně pravdu i woke fanatici na amerických uni.

         Sankce, jak je média prezentují, úplně odřežou Rusko od západního světa.  Mezinárodní dělba práce a obchod jsou odjakživa považovány za nejlepší mírový program, který lidstvo zná. Dnešní svět má daleko k svobodnému trhu a svobodnému systému, státy podle své síly a politických motivací zasahují nejen do vnitřní politiky, ale i do zahraniční politiky. Ukrajinsko-ruský konflikt je výsledkem speciálních zájmů první světové velmoci a bezpečnostních zájmů druhé velmoci a v neposlední řadě dlouhodobé ostrakizace Ruska ze strany EU. Rusko zahájilo ozbrojený střet, ale např. Borell, Evropský parlament a vůdce CDU Metz vůbec nemuseli měnit rétoriku, už dávno používali proti Rusku rétoriku totální války. Sankce mají přivodit změnu režimu v Rusku, jsou údajně ještě horší než Putin očekával. Nepřepočítali se však i autoři sankcí, agresívní sankce přivodí ještě agresívnější odplatu, Rusko je totiž atomovou mocností. V jistý okamžik sankčních hrůz přestane Rusko vidět potenciál nějakého zlepšení, např. blokování náhradních dílu od Airbusu a Boeingu a zrušení licenčních smluv na letadla, povede k bezletové zóně nad Ruskem, Rusko může recipročně vyhlásit bezletovou zónu nad Evropou, nemá vysokokapacitní dopravní letadla, ale má vysokokapacitní rakety. V podstatě by to nebyla až tak amorální odveta.
        Místo jednání a rozumu jsme svědky hysterie mediálního a politického konzumního kýče. Pokud se tak obrovská země jako Rusko vyloučí z civilizace, bude to mít hrozné důsledky pro všechny. Rusko a Ukrajina jsou hlavními producenty některých důležitých potravin, především rozvojové země importují z Ruska velkou část konzumovaného obilí, v důsledku konfliktu už vzrostly cen, obzvlášť jsou dotčeny chudé země. Rusko má klíčové postavení nejen v dodávkách ropy a plynu, ale železa, palladia, zlata, dřeva, aluminia, hnojiva atd. Hnojiva míří hlavně do rozvinutých zemí, Rusko odvetou zastavilo do dubna export amoniaku. Pokud Rusko zastaví dodávky plynu, hrozí EU těžké hospodářské důsledky, energetická krize a recese s velkou inflací. Čína nakonec zmaří dopad západních sankcí, nemůže si dovolit rozklad Ruska nebo režim západního typu v Rusku. Rychlý konec konfliktu na Ukrajině je především v zájmu západu, v žádném případě nedovolit další eskalaci směrem do totální války.          

Žádné komentáře: