čtvrtek 31. března 2022

nuda ne rusko

Nenudí

Ruský prezident se poslední dobou určitě nenudí a recipročně nikoho nenudí. Dnes prezident vyostřil situaci, podepsal ukaz o přechodu plateb za dodávky ruského plynu do západní Evropy na rubly s termínem od 1. dubna, pokud protistrana odmítne, dodávky plynu se zastaví. Logicky argumentoval, že zadarmo nikdo nebude západu plyn dodávat, totiž platby v dolarech nebo euro se provedou, ale vzápětí de facto je západ zabaví. Lídři G7 a separátně v hovoru s Putinem Scholz, Macron a Draghi verzi platby v rublech odmítli. Scholz v hovoru s Putinem s procedurou nesouhlasil, ale řekl, že jí úplně nerozumí a požádal o písemnou informaci.

        Nová procedura placení má v daný okamžik psychologický a politický smysl, pokud se ale prokáže její účinnost, bude to znamenat silný iniciační impuls pro dedolarizaci mezinárodního obchodu.  Západní lídři mají několik dní na rozmyšlenou, je možné, že velcí kontrahenti nebudou vůbec čekat na politické rozhodnutí a začnou platit v rublech. Ředitel rakouské ropné společnosti OMV Alfred Stern prohlásil, že Rakousko nevidí důvod proč platit v rublech, ale dodal, že se bez ruského plynu neobejdou, následky by byly pro Rakousko zdrcující a tak očekává od Gazpromu další informace o placení. Dnes mu v televizi ruský prezident vyjevil, jak to bude probíhat. Jednoduché. Preferenčně u Gazprombanky nebo i jiné banky v Rusku si OMV otevře rublové konto, kam pošle dolary nebo eura a ty se podle stávající kurzu převedou na rubly a firma může plyn platit. Západní hysterie kolem formy placení plynu nemá žádné racio, argumentují, že v kontraktech se mluví o dolarech nebo eurech, ty taky pošlou do Gazprombanky nebo pokud si už vymyslely takové sankce, že bankovní transfer není možný, mohou je tam přinést a v ruské bance se to přepočítá do rublů.
      Západní odběratelé mají zhruba dvacet dní na platební adaptaci, prezident podepsal ukaz s termínem od 1.4., na pár dní to postraší evropskounijní politruky a dodá materiál EU mainstreamu, není to totiž úplně žhavé, některé kontrakty za dubnové dodávky plynu se platí až v druhé polovině dubna, jiné až v květnu, odběratelé mají dost času na zřízení rublového konta.
       Ruská ekonomika, které sankce měly přivodit rychlý kolaps, nefunguje tak špatně, píše se v komentáři v The Economist. Západ vyhlásil Rusku ekonomickou válku, zakázal do Ruska export téměř všech produktů a přinutil západní společnosti v Rusku, aby zemi opustily.  V bezprecedentním kroku západ zabavil ruské centrální bance 60% zahraničních reserv, v listu se píše, že žádané výsledky se nedostavují. První týden sankcí rubl padl na třetinu své hodnoty, po pár týdnech chaos utichl a kurs rublu se vrací k původní hodnotě, stejně jako akcie. Ruská vláda nařídila exportérům 80% svých valut konvertovat do rublu a omezila transfery západních měn do nepřátelských zemí a trh se stabilizoval. Ovšem stabilizovala se i reálná ekonomika, nejen finanční trh. V důsledku sankcí zdražil import, ale znatelně se to neobráží na tržních cenách. Např. cena benzínu šla dolů. Je záhy generalizovat, píše Economist, ale existuje málo důkazu pro pokles ekonomické aktivity. 26. března bylo ruské HDP o 5% vyšší než před rokem. Neklesla spotřeba elektřiny ani přeprava produktů přes Rusko. Letos očekává Rusko recese, velké problémy budou mít automobilový průmysl a letecký sektor, ovšem velké ruské firmy, které vznikly už v sovětských dobách, jsou zvyklé produkovat i bez importu. Podle Economistu je ruská ekonomika jediná na světě, která má schopnost čelit blokádě a izolaci. 

Žádné komentáře: