úterý 7. prosince 2021

putin biden

Vážně, tak vážné..

Posledních pár dní americké a evropskounijní noviny a televize vyvolávají paniku u vysokoškolské mládeže, u osazenstva Alzheimerových domovů a strach mají i televizní velmi důležití (VD). Rusko útočí, brzo uvidíme ruské tanky ve Vysočanech a ruský barbar bude znásilňovat VD na Kavčích horách. Kuriózní články v ukrajinských novinách: "Biden pošle vojska do východní Evropy, jestli Putin napadne Ukrajinu"; "Okupanti ostřelovali z Donbasu 5. ukrajinský batalion ze zakázaných zbraní"; "Parlamenty Polska, Litvy, Ukrajiny: Rusko nese plnou zodpovědnost za eskalaci.."; "Ukrajina jako jeden muž proti ruské agresi"; "USA přesvědčily EU i NATO o ruské hrozbě  i když byla skepse (FT)"; "V případě napadnutí Ukrajiny Ruskem, je Berlín povinen rozbít Nord Stream 2 (řekl Weber)". Dvě východoukrajinské republiky obývané ruským obyvatelstvem nechtějí mít s Ukrajinou nic společného, usilují o nezávislost nebo přičlenění k Ruské federaci, pod ruským tlakem by akceptovaly východní republiky i autonomii v termínech tzv. Minské čtyřky, Ukrajina však nikdy neučinila první nejdůležitější krok Minských dohovorů, neschválila zákon o autonomii východních ruskojazyčných oblastí. Hranice východních republik leží na periferii jejich hlavních měst, tvrzení že  z Doněcka nebo Luganska se ostřelují pozice ukrajinské armády není moc smysluplné, místní vlády potřebují klid na frontě a ekonomickou obnovu.  Marine le Penová na návštěvě v Polsku předevčírem v Gazete Wyborcza nepotěžila polské hostitele, prohlásila, že Evropská unie svým  počínáním vyostřila konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Le Penová řekla, že žádný ruský vpád na Ukrajinu nehrozí a komedie tohoto typu maskují skutečné nebezpečí, které visí nad Evropou, islámismus. Evropská unie sehrála na východní hranici roli pyromana. USA vtahují Evropu do zbytečných válek a konfliktů, které způsobily světovou expanzi islámismu.     

         Ukrajina a obě východní republiky budou dnes odpoledne hlavním tématem videokonference Putina a Bidena. Jednání by mělo vést ke snížení napětí mezi oběma velmocemi, ale po týdnech jedné velké mediální fakenews amerických tajných služeb a západního mainstreamu, které největší nehoráznosti z ukrajinské strany přeměnily v mediální pravdu, se detente nezdá možným. Americké tajné služby a média poslední týdny proměnily téma bezprostředního vtržení Ruska na Ukrajinu v civilizační hrozbu č.1, přitom ještě nedávno samotní ukrajinští vysocí činovníci tvrdili, že něco takového nehrozí, ovšem rádi se nechali přesvědčit Američany, že hrozí. S hlediska dlouhodobé rovnováhy mezi velmocemi ukrajinská otázka není důležitá, Ukrajina je pouze zajímavým objektem pro americké stratégy ve vydírání Ruska. Implementace Minských dohod bude určitě tématem dnešního jednání, včera objevili pohlaváři Francie, Německa, Británie a Itálie na videokonferenci s Bidenem velkou pravdu: musí se obnovit Minský proces, přitom dlouhé roky ignorovali ukrajinské excese proti Minským dohodám. Rusko přitom neustále opakuje, že tento proces je jedinou možností, která mírovými prostředky může regulovat konflikt. Jádrem problému je klíčový bod Minských dohod, bez kterého nemají vůbec smysl, ukrajinský zákon o autonomii pro východní republiky, tento zákon ukrajinská protiruskou obsesí posedlá Rada nikdy neschválí. Druhým problémem je proces vstupu Ukrajiny do NATO, může něco takového Rusko akceptovat, země, která je iracionální ve svém nepřátelství k Rusku, získá automatickou vojenskou oporu brutální natovské mašinerie. Americká politika nemá zájem na stabilitě oblasti a všeobecné bezpečnosti, USA by ztratily možnost uplatňovat hegemonistický vliv. V dnešním jednání půjde o obnovení aspoň minimální normality vzájemných vztahů, je otázkou, je-li k tomu z americké strany vůbec vůle, a pokud ji bude mít prezident, je schopen to vůči Kongresu a svému štábu vůbec prosadit?   
         Jak je zřejmé z vyjádření Bidena i jeho štábu, plánuje dnes Biden Putina strašit sérií dalších sankcí, které jsou v očích převážné většiny západní veřejnosti úplně oprávněné, připomíná to jednu stejně oprávněnou záležitost, Kartágo zavazovalo Římany v pátém století p. K. neplout na západ od italských břehů, Kartagincům se to zdálo spravedlivé, ale bohům nebo prozřetelnosti se to málo zamlouvalo. Dnes při listování ruskými novinami udeří jedna zpráva, která není konformní mýtům o zaostalém Rusku, objem čínsko-ruské obchodní výměny narostl  od počátku roku o 34% oproti loňsku a dosáhl $130 miliard, export ruského zboží a služeb do Číny činí 71 miliard, do 2024 má obrat dosáhnout 200 miliard, export USA do Číny dnes dělá 130 miliard, není to tak velký rozdíl. Profesor katedry evropských výzkumů petrohradské státní univerzity Stanislav Tkačenko soudí, že dnes půjde ve video setkání o něco jiného, pro USA je klíčovou záležitostí přimět Rusko ke změně své čínské politiky, alespoň ji neutralizovat. Pak USA nebudou trvat na obnovení ukrajinské kontroly nad Donbasem a Ukrajina nebude mít šanci vstoupit do NATO. Jakými sankcemi mohou USA ještě vyhrožovat, šest let straší odříznutím Ruska od swiftu, Rusko si už vybudovalo vlastní systémy a moc by se to nikoho nedotklo, dál hrozí sankcemi, které se dotknou nejbližších kolem Putina, koho už však nesakcionovaly, kdo jenom seděl s Putinem v jedné místnosti, někoho ještě najdou, říká profesor. Straší sankcemi, přitom Rusko se ničeho nedopustilo, CNN  oznámilo nové plánované sankce, aby odradily Rusko od vpádu na Ukrajinu?!

Žádné komentáře: