středa 22. prosince 2021

grenoble kinzler klaus

Cenzura, sektarismus, stalinismus..

To dnes nejsou termíny, které by člověk spojoval s archívy historie komunistických stran nebo NSDAP, ale běžně praktikované jevy, které ovládly  evropskoiunijní univerzity. Řekněme, co by se dnes stalo se studentem nebo profesorem, který by na pražské fildě tvrdil, že Havel byl pro politické změny v 1989 zcela nepodstatnou postavou a celý havlismus a jeho politické důsledky jsou pro český stát terminálně negativní. Nebo by tento názor vyslovila českotelevizní rosnička? Profesor německého jazyka na vysoké škole  Sciences Po v Grenoblu Klaus Kinzler si letos už něco užil, aby nakonec prohrál. 14. prosince ho rektorka vysoké školy Sciences Po suspendovala z pedagogické funkce. Během čtyř měsíců se má sejít senát školy, aby definitivně rozhodl o profesorově vyloučení. Profesor koncem listopadu popsal v několika novinách atmosféru, která panuje na vysoké škole v Grenoblu a hony na čarodějnice organizované studenty i vedením školy. Okamžitě po oznámení o profesorově suspendování 40 vynikajících francouzských profesorů, vědců, historiků mezi nimi Pascal Bruckner, Pierre-André Taguief, historik Pierre Vermeren aj., zveřejnilo ve Figaru proklamaci k ministryni vyššího školství.

          Profesorovo neštěstí spočívá v tom, že počátkem roku ho studenti označili za islamofoba a požádali rektorát, aby ho vyhodil, pokrokoví studenti popsali univerzitní budovu nenávistnými slogany a profesor nesměl do budovy, rektorát samotný je stejně radikální jako studenti a asi by zjara profesora vyhodili kdyby aféra neměla celofrancouzský ohlas. Profesor  byl označen za islamofoba zrovna po té, co muslim uřízl za podobné nařčení jinému profesorovi Samuelu Patymu hlavu, profesor Kinzler musel mít zjara policejní ochranu. Profesorovo suspendování se tentokrát setkalo s rychlou odezvou, která, jak je ve Francii zvykem, obvykle nepřežije tři dny. Macronismus je faktickým spojencem levicového islamo-fašismu, zjara se ministryně verbálně za profesora postavila, objednala si zprávu o rozšíření levicového islamo-fašismu na univerzitě, téměř rok uplynul a nic se neobjevilo. Generální školská inspekce potvrdila, že obvinění z islamofobie od studentů a pedagogických kádrů jsou důvodem degradace situace a navrhla potrestání autorů, univerzitní inspekce na zprávu nereagovala. Včera reagoval neobyčejně sympatickým způsobem prezident regionu Auvergne-Rhône-Alpes republikán Laurent Wauquiez, zastavil finanční příspěvky a spolupráci regionální vlády s vysokou školou v Grenoblu.
        Na francouzských univerzitách je běžné, že studenti vůbec nedovolí vstup na univerzitu pozvaným veličinám, stalo se to Finkelkrautovi, Sylvaine Agacinski a potkalo to i bývalého prezidenta François Hollanda, kterého označili studenti za fašistu. Studentské svazy s podporou akademických funkcionářů bez problému zablokují představení antických tragedií na univerzitní půdě, taky jsou fašistické! Jean Sévillia je jedním z posledních žijících velkých francouzských historiků, dnes už mimo univerzitní půdu, jeho knihy neprohlubují jenom poznání o historii, ale šíří rozkoš z četby samotné, událost v Grenoblu komentoval: "Variantní je dominantní ideologie, invariantní jsou metody, které používá. Kdysi to byly téměř každodenní fyzické střety v Latinské čtvrti a všudypřítomné pokusy ostrakizovat protivníka. Dnes jsou to ty samé staré metody antifašistů - lži, satanizace a stigmatizace, stalinismus, ideologie třetího světa, antirasismus a dnes europeismus... Témata se mění, kdo nesouhlasí je prohlášen za fašistu. Kdysi mohl profesor požádat studenta, který ho označil za fašistu, aby své argumenty rozvinul před auditoriem, pak se čte a debata je možná. Noví revolucionáři se neobtěžují zdáním debaty, totiž debatovat znamená bod pro soupeře...". Dnešní situace velmi degradovala, pravděpodobně  dnes nečtou ani studenti, ani profesoři... 

Žádné komentáře: