neděle 28. listopadu 2021

notredame papez macron

Francie v neděli (ab)normální

Co všechno je zločinem v evropskounijní právu. V Česku se to zatím z taktických důvodů neaplikuje, ale brzo ta doba nastane. Nicolas Bay je předsedou parlamentní frakce Rassemblement National (strana Marine le Penové) v Evropském parlamentu. Soud ve městě Evreux v Normandii žádá parlament o zbavení jeho poslanecké imunity. Nicolas Bay byl na první místě stranické kandidátky v květnových regionálních volbách v Normandii, v předvolebním videu, které prezentoval na facebooku, se vyslovil proti stavbě 42 metrů vysokého minaretu: "Dnes je to naše normandská krajina, která trpí, politický islám se šíří všude ve Francii a též zde v Normandii. Musíme to zastavit, přináší to kriminalitu a teror..". Podle prokurátorů v Evreux a Rouenu je kriminálníkem poslanec, ve videu odkryli prokurátoři zločin nenávistného a rasistického popuzování. Protože se nedá předpokládat, že Evropský parlament zablokuje soudní stalinismus a poslance nevydá ke stíhání, poslanec bude odsouzen.
          Tykají si! Když se občas v sedmdesátých letech sešli Brežněv s Ulbrichtem, RP nikdy nezmiňovalo, zda-li si ti dva tykají, nikdo však neviděl důvod,  proč by si tato dvě hrůzná politická monstra neměla tykat. Na rozdíl od RP, francouzský mainstream postrádá eleganci když považuje za vhodné otravovat čtenáře informací o tykání podobných typů v modernějším hávu, konečně jeden z nich zůstal ve starém kostýmu. Čtenáře francouzského mainstreamu udiví nadšený údiv žurnalistů nad tím, že papež a Macron si předevčírem při hodinovém setkání tykali. Tykání těch dvou má úplně stejné vysvětlení jako případ předchozích souputníků, v sedmdesátých letech to komunismu ještě šlapalo a dalo se předpokládat, že mimo kameru to pořádně oslaví. Dnes těm dvěma šlape islamizace Evropy a tak proč by si soudruzi v boji netykali a neoslavovali.
         Notre Dame de Paris. Efektem Macronových a papežových teplých vazeb je rychlá obnova pařížské katedrály, kterou v roce 2019 zpustošil požár. Katedrálu renovuje společně francouzský stát a církev. Prezident i papež sledují zblízka obnovu velechrámu, jak se občas zmíní v novinách. O výsledku prací referují anglické The Telegraph, které jsou považovány za objektivní čtivo. Anglické noviny článek nazvaly "Místo katedrály Disneyland politickokorektních". List cituje francouzského architekta Maurice Culot, totéž jako by Disneyland vstoupil do chrámu. To co se zde realizuje, by nebylo nikdy možné ve Westminsteru nebo ve Svatém Petru v Římě, navrhuje se zde  zábavní tématický park, velmi infantilní a triviální na tak významném místě. Podle Telegraphu, architekti, kteří měli přístup k plánům obnovy, mluví o úchylné  renovaci, návrh působí dojmem naučné stezky, která vede návštěvníka různými kaplemi, kde se klade důraz na Afriku a Asii, na stěnách jsou didaktické texty v různých jazycích včetně čínštiny. Specialisté rekonstrukce avízovali expozice jako třeba "křesťanství pro nechápavé", část svatyně bude věnována životnímu prostředí. Podle architektů renovace se odstraní zpovědnice, oltáře i některé klasické sochy, nahradí je "moderní" nástěnné malby, které budou obsahovat zvukové a světelné efekty, aby se vytvořil emoční prostor. Podle autorů těchto projektů budou francouzské symboly snadno pochopitelně všem turistům, ať pochází z Číny nebo Švédska. Anglický list píše, že tato rekonstrukce poníží 850 let starou katedrálu a přemění ji do  Disneylandu politickokorektních. Jeden zdroj blízký renovaci jde ještě dál, listu uvedl, že experimentální expozice katedrálu zohaví: "Chtějí proměnit katedrálu v expozici experimentální liturgie, která nikde neexistuje, na místě, kde by sebemenší změna měla být realizována s velkou opatrností".

Žádné komentáře: