středa 20. října 2021

stagflace

Sterilní temný svět

Ekonomové poslední dobou diskutují velmi nebezpečnou perspektivu, tzv. stagflaci, tj. inflaci a stagnaci současně, v ekonomice stagflace zatím pouze hrozí, EUismus kromě kriminálu a televizních plků, které nestagnují, přivodil stagflaci v mnoha dalších sektorech společnosti. Inflaci podlosti nám v posledních dnech každodenně v megakvantech emitují veřejná média. Kancléře vyšetřuje policie, důvodem má být fakt, že od čtvrtka znal od lékařů zdravotní stav prezidenta a nekonal, sugerovat zločin, kde není, je samo zločinné. Málo způsobilí nám předvádí několikadenní tyátr o nezpůsobilosti prezidenta.   Prezident je vážně nemocen, to ví půl národa, policie a prokurátoři hodlají vyšetřovat i je? Prezident to je třetí hlava ústavy, nyní má projít mlýnem zkorumpované policie a lékařů, jejichž náhledy jsou tak akorát dobré do lékařských hlídek módních časopisů o hubnutí. Kdo kdy vyšetří způsobilost této policie a lékařů? Kancléř jedná evidentně v prezidentových intencích, proč by měl komu co sdělovat? Prezident byl relativně nedávno zvolen a jeho zdravotní stav byl též zřejmý, národ ctí, že dává přednost nemocné osobnosti před zdravými nulami. Zdravý kašpárek předseda senátu, který by evidentně prezidenta nejraději zpopelnil nebo nechal zavřít, se tváří, že pokud nezbaví prezidenta pravomocí, fungování státu bude ohroženo. Nejhorší možná představa, český stát měl různé typy prezidentů, ale zatím nikdy kašpárka v čele. Havel ležel spousta krát řadu měsíců na smrtelné posteli a úřadoval za něj Švarcenberk a Špaček a nic se nedělo, možná by se dodatečně též mělo něco vyšetřovat.

        Inflační bublina nekompetentnosti a jak se ukazuje i podlosti, se celá třese až se zmocní ministerských budov a pravděpodobně i Hradu. Ještě nevládnou a už se ukazuje jejich hlavní instrument vládnutí: totální servilita k protektorům.  Babiš předevčírem navrhl rozumnou odpověď na růst cen energií, snížení DPH energií pro domácnosti, následovala unisono negativní odpověď od  bossů příští vládní koalice. Fiala musel nejspíš moc aktivovat neuronovou síť, když vyplodil, že pokud se sníží DPH, bude se muset zase jednou zvednout, ostatní argumentovali, že se musí nejdřív poprosit bruselská Komise. Státu hrozí inflace, straší se stagflací, stát by v těchto chvílích měli vést nejznalejší a nejkompetentnější, inflační politická bublina, která vstupuje do vládních kanclů je blokovaná ideologickými pověrami a místo kompetentního rozhodování se trapně odvolává na málo kompetentní lidi v Bruselu. Filigránská pětice příštích vládců (Fiala atd.) by měla místo tlachání organizovat mše za zdraví prezidenta, bez jeho rad nebudou schopni vládnout a skončí to trapným fiaskem.
      Silně škodlivá kombinace inflace a stagnace zasáhla ekonomiky v sedmdesátých letech, mnozí ekonomové věří, že tento jev brzy nastoupí. Ve Vozpopuli pojem rozšifrovává ekonom a publicista Manuel Hidalgo. Ekonomové se dnes dělí do dvou skupin, přijde nebo může přijít stagflace? Lawrence Summers, Carmen Reinhart a další vyjadřují obavy z možné inflační exploze, která zredukuje budoucí ekonomický růst. Tato skupina ekonomů tvrdí, že pokud se nic neudělá, staglace určitě nastoupí, druhá skupina ekonomů tvrdí, že dnes existující podmínky k nastoupení stagflace jsou nutné, ale ne postačující. Makroekonomie zná dva druhy šoků, které řídí krátkodobé ekonomické cykly, šok poptávky a nabídky. První je poháněn spotřebou, investicemi a vnějšími faktory. Druhý změnami výrobních podmínek, které podpoří varianty vyrábět levněji a víc nebo méně a dráž. Pozitivní impuls poptávky navodí růst a za dané výrobní struktury větší inflaci. Zhoubný je negativní šok z poptávky, který vyvolává recesi s poklesem cen a zvednutím  úrokové sazby. K této episodě došlo v období 1929-39. Stagflace je vyvolána negativním šokem nabídky, roste cena se stagnací nebo poklesem produkce jako v letech 1973-82. Do šedesátých let se o této druhé možnosti v učebnicích nepsalo, keynesiánství vysvětlilo všechno, byl to pohled makro rovnováhy poptávkové perspektivy. Vynořilo se to z popela klasické ekonomie, která nedokázala vysvětlit velkou hospodářskou krizi. Čtyři dekády politika posílování nebo ochlazování poptávky poháněla ekonomiku mezi vrcholy a propady cyklů. Vietnam, opuštění Bretton Woods a naftová krize uvedly ekonomiky do neznámé země (šok nabídky), musely se hledat nové metody adaptace. Dnes začíná být jasné, že to, co pozorujeme, je šok poptávky. Vakcíny umožnily v prvním světě ekonomický rozjezd, v tuto chvíli se nacházíme v jasném poptávkovém cyklu, nabídka se snaží přizpůsobit. Je-li tomu tak, pak abychom popsali situaci, musíme odstranit pojem stagflace. Nevíme, co přijde za 12 měsíců, ale v říjnu 2021 nemáme stagflaci. Jak je možné ji přivodit? Např. praktikuje se ekonomická indexace, nominální mzdy se zvedají po cenách bez zlepšení produktivity. Ekonomové se obávají, že to podpoří nové cenové cykly. Aby se zabránilo stagflaci, některé monetární a fiskální politiky na podporu poptávky by měly ubrat plyn, hlavně v USA. Dnešní ekonomiky jsou jiné než ty v sedmdesátých letech, jiné pokud jde o výrobní strukturu i instituce, které je řídí. Stagflace je vzdálenou hrozbou, ještě jsme však nepřekročili kanál, který nás odděluje od sterilního a temného světa. Uvidíme, zda-li se „může přijít“ nepromění v „nastala“.     

Žádné komentáře: