sobota 16. října 2021

minderwertig

Cennější a ti minderwertig

Ve Francii se pomalu rozhořívá prezidentská volební kampaň, pro voliče je zajímavá pouze polarizace k imigraci a k Evropské unii, jiné programové rozdíly v zásadě nejsou zajímavé. Nikdo voliče nestraší, že kandidát, který má v programu referendum o členství v EU nebo o imigraci, přivolá na Francouze pekelné tresty z bruselských paláců nebo německého kancléřství, ani nejservilnější mainstreamová média neoperují termíny ekonomické závislosti na Německu a Holandsku, která je vysoká. Argumentuje se např., že  opuštění eurozóny by mohlo být nevýhodné, nepohodlné atd., straší se celnicemi na hranicích apod. Prezidentský kandidát Barnier, dlouhé roky velmi servilní k Evropské unii, dnes tvrdí, že pokud bude zvolen, vyhlásí referendum o imigraci a když se ve Francii něco takového říká, znamená to totéž jako stop imigraci. V druhé větě Barnier dodává, že žádné evropskounijní zákony tomu nemohou zabránit, protože vůle lidu bude v tomto případě nejvyšším zákonem. Samozřejmě v tomto tvrzení má pravdu, ovšem málokdo věří, že v jeho případě nejde jen o slova. Ve Francii není vůbec myslitelná představa, že by mohl někdo proces jejich rozhodování ovlivňovat např. hrozbami o zastavení subvencí do zemědělství. Pak by se celý evropskounijní aparát včetně soudů rychle zhroutil a ušlechtilé (pseudo)demokratické chvilky by žasly na jaké vodě to všechno stálo. Zajímavé, že ani v německém mainstreamu, který diskutuje o potenciálních prezidentských kandidátech ve Francii, si nikdo neodváží operovat v termínech hrozeb, spíš projevují němečtí mainstreamoví psavci obavy samotní z výsledku demokratického hlasování ve Francii. Německý lid je už dostatečně glajchšalt. K deskripci nepohodlných prezidentských kandidátů mainstream nepoužívá ani termíny, ke kterým v případě denunciace běžně sahá, jako fašista, rasista apod. Minulou neděli ve velmi sledovaném politickém pořadu v televizi ZDF, pro komentování francouzských reálií našli francouzskou novinářku působící v Německu, která musela Erica Zemmoura pojmenovat rasistou, němečtí hvězdní političtí komentátoři setrvávali jen u dlouhého kroucení očima a podivného šklebu.

         O to víc termínů rasismus, nacionalismus, v jejich chápání totéž co nacismus a velmi brutálních ekonomických hrozeb směřují němečtí mainstreamoví apologeti směrem na východ. Evropská unie toleruje ve východní Evropě dvoustupňovou polarizaci: „velká láska k EU“ a „láska k EU“. Východoevropské politikum a média vsugerovaly obyvatelstvu tento podivný stav evropskounijní normality, nad rozhodováním všech úrovní, včetně voleb, visí hrozba politické nevole evropskounijních center spojená s ekonomickou katastrofou pro špatně vybírající neuvědomělou masu. V Maďarsku probíhají primárky o lídra opozice do příštích parlamentních voleb, ve hře je konzervativní a katolický Marki-Zay a Klara Dobrev, vnučka dlouholetého komunistického vůdce a místopředsedy vlády Antala Apró, dnes místopředsedkyně EP, která je v Evropské unii líp kvótovaná, jejím  mužem je předseda Demokratické koalice a bývalý předseda vlády Ferenc Gyurcsany, všichni západním mainstreamem vydávaní za politiky liberální orientace. Klara Dobrev klade akcent na evropské zkušenosti a kompetence, hodlá zachránit v Maďarsku demokracii a straší tím, co by si žádný francouzský kandidát nemohl dovolit: Maďarsko vypadne z Evropské unie. Maďary s Orbánem po příštích volbách už prý EU neskousne.
         Nejčtenějším politický magazín německy mluvícího prostoru měsíčník Blaetter komentující německé a světové záležitosti je až vulgárně explicitní. Dočteme se, co čeká Maďary, Poláky a jim podobné, pokud si dovolí hlasovat jinak než předepsáno: „Žádné místo pro volební autokraciii, jenom pomocí civilní společnosti může ve východní Evropě zvítězit demokracie (opozice), volby nemohou sloužit vládnoucím stranách (pokud nejsou vhodné...)... Maďarská a polská suverenita jsou fikce, jsou to země závislé na Evropské unii. Finanční transfery z Bruselu sanují 4% maďarského HDP a financují 90% nejdůležitějších infrastrukturních projektů, němečtí výrobci produkují v Maďarsku velké množství aut, bez přístupu na evropskounijní trhy Maďarsko rychle zkolabuje... Vysvětluje to Orbánovy velké zájmy o napojení na Čínu.. “.

Žádné komentáře: