úterý 24. srpna 2021

degaulle post sarkozy

 
(post)Gaullisté

V předvečer druhého kola červnových regionálních voleb ve Francii se volební lídr Rassemblement National Marine le Penové v největším francouzském regionu Grand Est Laurent Jacobelli krátce před druhým kolem přesunul do města Farébersviller a vedl zde kampaň, v prvním kole zde dostala strana Unie demokratických muslimů 28% hlasů. Jacobelli svůj pobyt ve městě zdůvodnil nutností pranýřovat volební spojenectví gaullistické pravice a muslimských hnutí. Nikdy předtím nedostala ve Francii muslimská strana, která má v agendě i pokrývku hlavy, tolik hlasů. Jacobelli ve volbách skončil v druhém kole druhý za gaullisty (tj. republikány). Jacobelli prohlásil, že pokud to tak půjde dál, brzo se moc přesune k muslimům, cestu k tomu dláždí vstřícnost gaullistické strany k islámu. Termín gaullistický se tradičně používá, ale s de Gaullem tato partaj už nemá nic společného. V tomto regionu dostala národní „Liste de droite souvereniste“ Floriana Philippot 7% hlasů. Spojenectví gaullistické pravice a islámu není nic nového, velmi vstřícný v tomto směru byl Sarkozy.

       Moc ve státě se vyhrává válkou v terénu tj. v obcích, a tady nevratně sílí islám. Nesčíslné množství gaullistických starostů si předchází muslimské komunity, nejperverznějším příkladem byl Alain Juppé, kdysi ministerský předseda, pak dědičný starosta Bordeaux, dnes plevelí ústavní soud.  Juppé za symbolické euro přenechal muslimům 8 500 m2, aby si postavili mega mešitu. Fabienne Kellerová, gaulistka od republikánů, od roku 2015 macronistka, jako starostka Strasbourgu položila základní kámen a dala peníze na největší evropskou mešitu, která se otevře v roce 2025 (za 32 milionů eur, 2.5 milionu od gaullistická radnice) . V Métách gaullistický starosta François Grosdidier dokonce takto zdůvodňuje zahájení stavby mega mešity ve městě: „Nad městem se mi zjevil Alláh, a tak jsem dal povolení ke stavbě“. Na terénu 5650 m2 s minaretem 34 metrů, s muzeem imigrace a arabským institutem. Ten samý Grosdidier v roce 2008, když byl starostou obce v Moselle Woippy, financoval z veřejných peněz (3 miliony eur) stavbu velkého islámského centra, které pojme 1 800 věřících. V rozhlase v 2015 prohlásil, že Francie má ve stavbě mešit 40 let zpoždění. Dnes je jich ve Francii 2500. Co mají společného dnešní nominální gaullisté republikánské strany s de Gaullem, kromě toho, že znesvětili jeho  jméno?
        De Gaulle varoval Francouze před islámem: „Muslimové, běžte se na ně podívat. S turbany a djellabami. Vidíte, že nejsou Francouzi“, zakladatel páté republiky to řekl svému věrnému Alainu Peyrefitte (napsal o tom v knize To byl de Gaulle), de Gaulle k tomu dodal, kdo věří v jejich integraci, má kolibří mozek. Dnes to vypadá, že de Gaullova obec, kde je pohřben, Colombey les Deux Églises se brzo bude nazývat  Colombey les Deux Mosquées. Co by dnes řekl de Gaulle o hlupácích typu Grosdidera, Juppého, Sarkozyho, Macrona a celé EU komise, v Evropě se už dávno nejedná o žádnou pravici, ale o imitaci levice v jejích nejhorších úchylkách.

Žádné komentáře: