pátek 23. července 2021

madarsko kover

Než se to rozsype

Německý magazín Cicero převzal z maďarského týdeníku Mandiner interview předsedy maďarského parlamentu a pravděpodobně příštího prezidenta Lászlo Kövera. Interview musí vyvolat v Čechovi svíravou závist, nic takového jsme už v českém kotlině dlouho neviděli, velké národní vize a energie je realizovat. Maďarsko je terčem dlouhodobého evropskounijního špinění, politiku, kterou si západní země bez okolků ordinují např. v obchodu s Čínou a Ruskem, Maďarsku bezostyšně odpírají. Zákaz homosexuální propagandy ve školách je pro EU důvodem ke skandalizaci země. Jeden aspekt věci naznačuje velkou pokleslost EU doby, zákony, které prošly ústavním procesem suverénní hrdé země, jsou nejdřív levičáckým bulvárem a po této instruktáži evropskounijní Komisí a soudy prezentovány jako útok na jakési obskurní principy EU a důvodem k obstavení dotací. V monstrózní logice EU jsou na prvním místě prachy, kterými se korumpuje a vydírá stát a de facto likviduje přirozená ekonomika. V obšírném hovoru předseda parlamentu vysvětluje klíčové body maďarské politiky, Maďarsko se nevzdá a zůstane členem Unie do té doby, než se rozpadne, evropskounijní centra vynaloží gigantické prachy, aby zkorumpovala maďarský lid a ten si příští rok v parlamentních volbách zvolil levicově liberální opozici. Z interview v Cicero:

Jste šťastný z nové zákonné normy (zákaz LGBT propagandy na školách)?
      Maďarský parlament přijal nejdůležitější zákony za posledních dvanáct let, s tím jsem spokojený, EU to vidí jinak, pokud bych byl naivní, musel bych se trápit tím, kde je problém. Člověk těžko chápe, proč tuto iracionální a nemaskovanou nenávist a antipatii mohl zákon vyvolat u mnoha západoevropských politiků. Obrovskou nenávist jsem poprvé pociťoval v devadesátých letech od politiků liberálního SZDSZ. Vysvětlení bylo jasné: Měli špatné svědomí, poté co podporovali vládu exkomunisty Guyly Horna, pošlapali vlastní principy. Fidesz (Orbánova strana) chtěli likvidovat od roku 1992, ale v roce 1998 poprvé strana převzala vládní zodpovědnost. A to po zradě  SZDSZ jako úspěšná a morálně akceptovatelná alternativa. Tuto frustraci liberálů zažívám dnes u mnoha západních politiků.
Co to znamená?
    Není to tak dávno, co v Německu zrušili zákonnou diskriminaci homosexuálů, do roku 1994 byla diskriminace zahrnuta v trestním zákoně. V roce 1957 vydal nejvyšší ústavní soud prohlášení, že bez této diskriminace nebude homosexuálům nic bránit v tom, aby zničili manželské vazby, vedlo by to k biologickému a morálnímu rozpadu společnosti. Neexistuje tedy žádná podstava pro tvrzení o tom, že přirozené a nenormální pohlavní vztahy byly vždycky chápány jako rovnocenné. Konzervativci v Německu, a prakticky v celé západní Evropě, se vzdali původního přesvědčení a dalece vzdálili od morální báze křesťanské kultury. Před lety připustila Merkelová hlasování o manželství pro všechny, sama pro to nehlasovala, většina poslanců CDU hlasovala proti svých principům. Nerozumím celé této atmosféře. Když Maďarsko v roce 1994 podalo žádost o vstup do EU a když v roce 2004 k němu došlo, nikde se nehovořilo o právech LGBT nebo o tom, že tato práva patří k fundamentálním právům, nebylo myslitelné, že bychom se s tím morálně identifikovali a připustili převýchovu našich děti v tomto smyslu. Taky se nemluvilo o tom, že křesťanské evropské obyvatelstvo bude zaměněno masovým osídlováním Evropy lidmi cizích kultur. Pokud by to tenkrát řekli, maďarské hlasování o EU by dopadlo jinak.
Chcete říct, že Maďarsko nemá v EU co pohledávat?
     Maďarsko zůstane v EU do té doby než se rozpadne. Může to znít divně, ale v 1988, když se zakládal Fidesz, se zdálo nemožným, že zažiji nejen odchod Rusů z Maďarska, ale i rozpad SSSR a svobodné volby v zemi. Dnes mám pocit, že Evropská unie v dnešní podobě určitě přestane existovat. Nevyvíjí se společensky, hospodářsky ani morálně udržitelným způsobem. Čím dál víc lidí vidí paralelu se zánikem římského státu. Před sto lety jsme museli v Maďarsku zažít, co to znamená, když elita jednoho impéria ztratí vazbu na realitu a vládnoucí nemají žádné povědomí o skutečných problémech ovládaných, jejichž zájmy a hodnoty ignorují, jako se to stalo v habsburské monarchii. EU by mohla být konstrukcí, která nabízí velký prostor pro realizaci maďarských národních zájmů, ale ten se zužuje, jak se pokouší budovat nové atlantické impérium.  
Řekl jste, že buď se normalita postaví proti šílenství a Unie se rozpadne, nebo se nové politické generace budou snažit tuto stopu obejít. Kterým směrem se pokračuje?
     Na posledním zasedání Rady nastoupilo neformální vedení EU směrem k rozpadu. Úspěch jedné politiky, která se drží deklarovaných principů a hodnot je znervoznil. S velkou pravděpodobností holandský ministerský předseda Mark Rutte vyrůstal v jiném duchu, ale odhodil to pro politickou kariéru. V tomto totálním liberálním mainstreamu, který dnes vládne v západních státech EU, se sebemenší odchylka od liberální normy potrestá. Hrozí rychlý konec politické kariéry. Nezávidím těmto lidem!
Jaké šance má renezance evropské pravice?
     Celkový obraz není beznadějný, italská levice pozná, co to obnáší zuby nehty se držet vládních postů i když nemá ve společnosti většinu. Pravice v Itálii převezme vládní zodpovědnost, ať to bude Giorgia Meloni nebo Matteo Salvini. Změní to mocenské vztahy v Evropě. Podobné se odehrává ve Francii. Eskaluje  tam boj mezi mezi centristy a levicovými liberály na jedné straně a národními konzervativci na druhé straně, z toho může profitovat tradiční středová pravice. Při příštích volbách dojde de facto k renezanci pravice, která půjde přes státní hranice a ovlivní to politické klima v Evropě.
Na východě to nemá Orbánova vláda tak těžké. Zahájili jste velké projekty pomocí ruských a čínských kreditů. Plánovaný kampus čínské univerzity narazil na odpor. Potřebujete vůbec tuto instituci?
    Bylo to velmi dobré rozhodnutí, některé země vyjadřují hlasitou obavu o evropskou bezpečnost a o čínský vliv. Jsou to ty samé země, které prosperují z ekonomických a obchodních vztahů s Čínou, nesčíslně západních univerzit má institucionální kontakty s čínskými vysokými školami. Existuje jenom jedno vysvětlení jejich hlasitých protestů proti přítomnosti fudanské university v Maďarsku – co si sami sobě dovolují, si nesmí bez jejich souhlasu dovolit maďarská vláda. Fidesz od roku 2010 volí v ekonomické, společenské a vnější politice nekonvenční cesty. Ruší to ty západní politiky, kteří si zvykli na postkomunistické garnitury ve východní zemích, obzvlášť v konfliktech zájmů. Vládnoucí elita těchto západních zemí nepovažovala východoevropské země za rovnocenné.  
Vidíte nějaké historické paralely?
       Západ považoval tento region ze oblast kořistění – s výjimkou Uherska, které byl do Trianonu nucen akceptovat. Polsko třikrát dělili bez jakýchkoliv morálních a civilizačních aspektů. Když s nimi mluvíme hlasem svobodného, nezávislého národa, útočíme na jejich světový pořádek, který staví na jejich primátu. Přesněji řečeno, v EU rozšíření šlo o sjednocení Evropy a ne o anexi střední a východní Evropy.
Řekl jste, že parlamentní volby 2022 nebudou žádnou procházkou, v Bruselu a za Atlantikem nasadí enormní síly, aby ovlivnili výsledek voleb. Co tím míníte?
     Musíme se připravit na všechno. Berlín a Washington už oznámily vměšování do vnitřní politiky prostřednictvím maďarského vysílání Deutsche Welle a Free Europe. Co by asi v USA řekli, kdybychom nastartovali vysílání do Ameriky. Nebo v Německu, kdyby jim „Ungarische Welle“ zvěstovalo, co si myslíme o jejich vnitřní situaci – potlačení svobody názoru, iracionalita v energetické politice, šílená role předvoje tj. extrémního liberalismu. Je tragické, že Němci dnes opět přistupují k věcem se stejným fanatismem jako v časech, na které chtějí zapomenout.  
Neuškodila by Fidesz po dvanácti letech vládnutí opoziční role?
    Fidesz by to prospělo, ale zemi nikoliv. Dnešní opozice nemá představu o vládnutí, jejich výpovědi si odporují. Kdo poznal tyto lidi před rokem 2010, ví, o co jde. V každém městě, kde se tato opozice dostala v obecních volbách 2019 k moci, propuká jeden skandál za druhým, mezi koaličními partnery zuří nesmiřitelné boje. Od prošustrování finančních rezerv jejich předchůdců až po monumenty BLM v duhových barvách, včelí louky atd., voliči se samozřejmě mohou rozhodnout pro tuto alternativu. V levicovém táboře Ference Gyurcsányho se nic nezměnilo. Od roku 2010 zažilo Maďarsko své nejúspěšnější období.

Žádné komentáře: