pátek 18. června 2021

cina rusko usa

Čínská hrozba

Biden na tiskové konferenci po setkání s Putinem prohlásil „Rusko se nyní nachází ve velmi složité situaci, je tlačeno Čínou, která jde nahoru a nastoluje se jako nejmocnější ekonomická a vojenská síla ve světě..“. Pokud toto téma otevřel v diskuzi s Putinem, ten to nejspíš odmítl. USA by nejraději vnesly klín do rusko-čínských vztahů. Náhledy amerických komentátorů na význam a perspektivu rýsujícího se těsného rusko-čínského spojenectví nejsou jednoznačné, velká část tvrdí, že pro střednědobou budoucnost nejsou pro USA významné, Rusko je pro Čínu  ekonomicky slabým  partnerem, menší část komentátorů vidí v rusko-čínské spolupráci nebezpečí, ale nejsou schopni je racionálně uchopit. Biden na tiskové konferenci tvrdil, že ruská ekonomika se dnes potácí, ovšem kde je zdroj jejích problémů, už neuvedl.

        V čínském Global Times se v úvodníku komentuje Bidenova snaha o vnesení klínu do rusko-čínských vztahů. Kde pramení ruské ekonomické problémy? USA jsou původcem velkého zla pro ruské hospodářství a Biden by chtěl osočovat Čínu. Iluze, která se mohla narodit jen v politickém autismu a narcismu. Po desintegraci SSSR USA velmi brutálně osekaly ruský strategický prostor. NATO expandovalo východním směrem a pohltilo země Varšavského paktu včetně baltických zemí, které patřily do SSSR. V historii se málokdy najde podobný příklad jednostranného brutálního nátlaku mezi hlavními mocnostmi. Z vnějšího pohledu se Rusko dlouho omezovalo. Dnes chtějí USA a západ odseknout pupeční šňůru Ruska Ukrajinu. Moskva se rozhodla pro protiútok. Ruské ekonomické problémy jsou přímým důsledkem sankcí USA a západních zemí. USA a západní Evropa uvrhly na Rusko stovky sankcí, obchodní výměna mezi Ruskem a západní Evropou v roce 2013 činila kolem 410 miliard dolarů, v roce 2019 klesla na 219 miliard. Západní sankce mají obrovský dopad na ruský energetický a vojenský průmysl, odřízly Rusko od finančních kanálů. USA a západ oslabily rubl. V důsledku velké nejistoty ruský kapitál pokračuje v odtoku z Ruska.
       Čínsko-ruská hranice je dlouhá, to má Biden pravdu. Lidé obou částí hranic aktivně spolu obchodují, Čína a Rusko jsou strategickými partnery a jejich vzájemná důvěra má solidní politický základ. Putin, když čelil provokacím amerických novinářů po setkání s Bidenem, jasně řekl, že Peking není pro Rusko hrozbou a Čína je přátelským národem. A velmi důležité – dodal, že čínský vzestup Rusko neznepokojuje. Roční obchodní výměna Ruska s USA činí 20 miliard, s Čínou 100 miliard. USA nasadily na Rusko technologickou blokádu, čínsko-ruská technologická kooperace je velmi aktivní. Obě země v poslední době dohodly společný postup pro budování vesmírných stanic a projekt kooperace v nukleární energetice. Čína importuje z Ruska každoročně 83 milionů tun ropy. Existuje nesčíslné množství fakt, které odhalují americké vydírání a tlak na Rusko. Bidenovo tvrzení, že Čína tlačí Rusko, je zcela falešné. Čínsko-ruské strategické spojenectví prodělalo už řadu testů a je velmi pevné. Putin sám prohlásil, že setkání s Bidenem bylo konstruktivní, ale řekl, že si nedělá iluze ze vztahů s USA: „Neexistují žádné iluze a nesmějí existovat“.  

Žádné komentáře: