středa 2. června 2021

chrupalla weidel afd

Chrupalla, Weidelová

25. května vedení strany AfD zveřejnilo výsledky hlasování členské základny strany o partajních lídrech do podzimních parlamentních voleb. AfD je dnes jedinou reálnou opozicí proti německému evropskounijnímu proimigrantskému establishmentu. 71% hlasujících se vyslovilo pro duo Tino Chrupalla a Alice Weidelová. Druzí s 27% skončili Joanna Cotar a generál ve výslužbě Joachim Wundrack. Hlasování se účastnilo 48% členské základny, tj. 32 000 členů. Výsledek hlasování se dá považovat za porážku ani ne tak druhé dvojice v pořadí, ale předsedy strany Jorge Meuthena.

       Jorge Meuthen s Chrupallou jsou spolupředsedy strany,  Meuthen má ve vedení strany většinu a tvrdě prosazoval svoje stanoviska, která jsou pro jednotu strany velmi nebezpečná. Snažil se vytěsnit ze stranických struktur pravicový názorový proud tzv. volkisch kolem duryňského stranického lídra Bjorn Hockeho a přiblížit stranu unifikující mainstreamové verzi sociáldemokratismu, v minulosti navrhoval i rozdělení strany. Letos na dubnové stranické konferenci Meuthen prosadil do vedení strany svoji kandidátku, ale v programu se proti jeho vůli prosadily pravicové ideje, které zastává názorový proud Bjorn Hockeho, např. vystoupení z EU. Alice Weidelová a Chrupalla mají názorově blíž k Bjorn Hockemu než Meuthenovi, vnutit se mainstreamu znamená podle Weidelové ztrátu charakteru strany. Chrupalla říká že Evropská unie je mrtvý kůň, který už nepoběží.
       Původně ekonomka Weidelová na okraj volebního vítězství prohlásila, že AfD postaví do centra volebního boje nové sociální otázky, zaměří se v čase klesajících ekonomických indikátorů na důsledky pandemie. V důsledku omezujících opatření spolkové vlády jsou celá průmyslová odvětví na pokraji krachu. Kvůli likvidaci energetického odvětví a problémům automobilového sektoru emigruje z Německa lidský kapitál, střední podnikatelský stav eroduje. AfD nabízí právě tomuto pro německé hospodářství klíčovému společenskému sektoru politickou platformu. Weidelová velmi aktivně vystupuje proti davoskému ekonomickému fóru, obzvlášť v postpandemické epoše se davoská globalistická pseudoelita cítí povolána k ustavení nového světové postdemokratické pořádku.  Nové stranické duo vidí hlavního protivníka AfD v křesťanských demokratech CDU, kteří pod vedením Merkelové ztratili nimbus reálné pravicové strany. Vítězství Weidelové a Chrupally znamená, že členská základna nevidí v Hockeho názorové skupině neorganickou součást strany. Podle průzkumů se rating AfD pohybuje v celoněmeckém průměru kolem 12%. Koncem týdne se budou konat zemské volby v Sachsen-Anhalt, a průzkumy dávají AfD stejnou šanci jako CDU na nejlepší výsledek.

Žádné komentáře: