pátek 8. ledna 2021

kapitol trump biden

Sklerotická naděje

Pro úvodníkáře  hlavních německých novin Frankfurter Allegemeine Zeitung Klaus-Dietera Frankenbergera je Biden velkou nadějí, nepíše přesně na jakou výhru může být šancí sklerotický stařec, který podvodem zvítězil ve volbách, ale v článku často nadějí operuje. V Nigeru se konaly před pár dny volby a dvacet procent tamních obyvatel se domnívá, že byly podvedeny, francouzské mezinárodní rádio RFI v tom vidí důkaz, že podvedeny skutečně byly. V USA se domnívá ke 40% lidí, že volby vyhrál Biden podvodem, navíc existují i materiální důkazy a tady RFI tvrdí, že podvodníkem je Trump a pro  podvedené volby nejsou důkazy. Před osmi lety byl pomocí francouzské intervence a evropskounijního bojkotu přinucen k demisi nově zvolený prezident Pobřeží slonoviny Gbagbo, mezinárodní komunita, což v tomto případě byla EU, uznala prezidentem opozičního Quattary, Gbagba osm let vyšetřoval mezinárodní tribunál v Haagu, nakonec naznal, že je nevinný. Quattara se nechal minulý měsíc potřetí zvolit prezidentem, což se v zemi chápe jako protiústavní, Evropská unie to nechala bez povšimnutí, RFI nepovažuje volbu se nelegitimní. Křesťan Gbagbo byl odjakživa v nemilosti u francouzských pohlavárů počínaje Chiracem, muslima Quattaru odjakživa preferovali, i když bylo důvodné podezření, že se narodil v Burkině Faso a podle ústavy neměl vůbec kandidovat. Ukazuje to na jeden významný detail, volby v Africe jsou považovány humanistickým západním rájem za legitimní, pokud dopadnou jak mají, chápe se to pokrokovými jako pomoc Africe, dnes k údivu všech, totéž platí i v Americe. 

         Úvodníkář FAZ tvrdí, že Biden přejímá prezidentský post v nejčernějších momentech americké historie, celý svět prý viděl, že část americké populace se nechala omámit a svést. Trump má k velkému údivu politickokorektních popularitu v populaci, která přesahuje médii vynášeného Obamy a daleko nad Bidenem. Úvodníkář doufá, že vládnoucí klan rychle překoná problémy, které mocným v pozadí Trump způsobil. Prezident francouzských „Les Patriotes“ Florian Philippot, jehož rating slibně roste a jehož názory mají čím dál větší mediální ohlas, komentuje velmi přesně americkou situaci. „Erdogan propaguje na Twitteru velmi násilné představy, ale dohlížitelé nad světovou demokracií ho nikdy necenzurovali. Můžeme klidně spát, globalističtí apoštolové zbavili svět fašistické hrozby Trumpa, a budou bdít nad karanténou a zdravotními pasy, výjimečný stav bude šťastný a sladký... 4 roky americký establishment Trumpem pohrdal a ponižoval ho, až do odmítání vyšetřit masívní volební podvody v posledních volbách, přivedlo to k nekontrolovatelným reakcím. Musíte být setsakramentsky pokroucení, abyste předstírali, že jste uraženi. Podmínky míru vyžadují, aby se respektovali všichni“.
      Příhodu na Kapitolu ve Figaru hodnotí bývalý francouzský velvyslanec v USA Gérard Araud: „Pár tisícovek demonstrantů ke svému vlastnímu překvapení proniklo na Kapitol, ochranka selhala, bylo to spíš směšné. Bez problémů demonstranti nakonec odešli. Též dobytí Bastilly bylo směšné, tedy čekejme, jak dopadne historie… Za Trumpem stojí nezanedbatelné lidové vrstvy, nic podobného v Evropě. USA mají prvního prezidenta, který je vůdcem amerických rebelů. Trump  je symptomem něčeho hlubšího, jeho genialita spočívala v tom, že v roce 2016 pochopil rozsah americké nemoci, kterou nikdo neviděl, i když se zdálo, že makroekonomické ukazatele poslední doby Obamova mandátu nebyly špatné. V USA 4 roky probíhá občanská válka, Trump není mrtev. Důvodem hluboké nespokojenosti je 40 let neoliberalismu. Ten sice umožnil, aby se rozvojové země postavily na nohy, ale životní úroveň nižší střední třídy a pracujících v západních společnostech stagnovala nebo přímo klesla. Narostla nezaměstnanost a společenská nerovnost, není náhodou, že revolta je silná na Středozápadě, který se deindustrializoval. Druhý faktor souvisí s identitou, většina Trumpových voličů jsou běloši, hlasovalo pro něj přes 60% bělochů. Bílá Amerika ztrácí moc, Trump je posledním soklem této Ameriky“.

Žádné komentáře: