středa 9. září 2020

nasdaq burza minsky

Svět nic moc

V pravicovém BVoltaire ekonom a bývalý vysoký hospodářský činitel Marc Rosset s globálním nadhledem o ekonomické perspektivě. Západ podle něj čeká deflace, nezaměstnanost a pak se to zakončí hyperinflací. Mezinárodní měnový fond původně predikoval pro rok 2020 3.3% růst, místo toho přišla recese a předvídá se růst až v 2021, nic není jisté kromě toho, že 2020 padne světová produkce o 7.6%.

      Recese postihla všechny, je paradoxní, že severoevropské země, které to postihlo nejméně, jsou velmi znepokojeny vyhlídkami na rok 2021. Před 20 lety CAC40 (francouzský burzovní index) dosahoval 7000, dnes 5000. CAC40 stejně jako NASDAQ a S&P 500 by měly mít podstatně menší hladinu, dnešní výše je důsledkem tvorby peněz a hyperzadlužení všech azimutů. Podniky s luxusním zbožím reprezentují 30% CAC40, tj. víc než 500 miliard eur a technologická hodnota GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) v USA je jediným důvodem proč Wall Street prosperuje. Stromy ovšem nerostou do nebe, tento týden poprvé jejich technologická hodnota padla, promítlo se to do indexu NASDAQ. Někteří ekonomové evokují tzv. symptom Minsky, americký ekonom ruského původu psal o momentu, kdy ceny aktiv jsou na pokraji brutálního zhroucení. Ale systém zády u zdi je pochopitelně odhodlán ke všemu, je jisté, že americký FED a Evropská centrální banka vyplivnou ještě víc likvidity, aby zabránily výbuchu burzovní bubliny.
     Spojené státy musí restaurovat 10%-20% své ekonomické aktivity, aby se vrátily k předkrizové úrovni, v důsledku koronaviru ztratily 20 milionů džobů, podle ministra financí Mnuchina jich bylo znovu obnoveno pouze 41%. Aby zabránil rýsující se katastrofě, prezident Trump do konce roku 2020 nadekretoval zákaz výpovědí nájemníků. V důsledky toho nejsou schopni majitelé nemovitostí splácet kredity a čelí bankrotům a zabavování svého majetku bankami. Další finanční injekce od FED nebo americké vlády bude nutná, aby se zachránili majitelé nemovitostí, znamená to ještě větší stupeň státního zadlužení..
     Ve Francii se v režimu stávající legislativy očekávají bankroty od 7. října. Jsou tlaky na snížení mezd, průmysl není přesvědčen o rychlém návratu k normálu, očekává se snížení spotřeby, stavebnictví ve velmi fragilní situaci, turistika a restaurační zařízení nevidí žádné světlo v tunelu. Vize deflace a pád cen straší Evropu. Pokud inflace úplně vymizí, pak Evropská centrální banka nebude mít jinou možnost než generovat další peníze a již tak negativní úrok učinit ještě negativnějším, což nemá v historii světové ekonomiky obdobu. Nárůst burzovních indexů v dané situaci je šílenstvím spekulativních bublin, které stojí na písku. Jedinou možností pro centrální banky a vlády je úprk dopředu generováním dalších peněz a do většího zadlužení. Ekonomičtí komentátoři předvídají, že se nacházíme ve schematu Minsky, pouze ceny nemovitostí, akcií a zlata rostou, ale v další perspektivě to bude pouze zlato, které poroste a peníze ztratí kupní sílu, ceny akcií padnou a v menší míře ceny nemovitosti též půjdou dolů.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pane, vďaka za výborné články.

"ale v další perspektivě to bude pouze zlato, které poroste "
Ovšem, ak toto čítate - rád by som poznal názor na tento fakt :
Posledné 4 mesiace zlato kleslo, prípadne stagnuje. Absolutne (pre mňa) nepochopiteľné. Zvlášť vzhľadom na terajšiu situáciu.