pondělí 15. června 2020

dolar perspektiva

Dolarová perspektiva

Amerika je výjimečná, o tom není pochyb, výjimečná americká síla je postavena na monetární výlučnosti dolaru, který je první světovou rezervní měnou a mezinárodním platidlem. Svět měl už dávno pochyby o americké výsadě, francouzský ministr financí Valery Giscard d’Estaing už před šedesáti lety: „Éra nehorázného privilegia amerického dolaru se chýlí ke konci“.  Svět si stěžoval, ale neudělal nic proto, aby tomu tak nebylo, resp. financoval americkou sílu, která na druhé straně bránila změnit status quo. Americký životní standard je částečně financován právě z této výsady.
       O perspektivách dolaru v Bloombergu píše profesor Yale a bývalý prezident MorganStanleyAsia Stephen Roach. Covid-19 stiskl životní standard Američanů jako málo co předtím, současně s tím má svět vážné pochyby o americké výjimečnosti. Měna nastoluje rovnováhu mezi dvěma silami - vnitřními ekonomickými fundamenty a vnější percepcí národní síly nebo slabosti. Rovnováha se dostala do pohybu a krach dolaru může být velmi reálným. Problémy už i před epidemií, v prvním kvartálu 2020 národní úspory, které zahrnují úspory domácností, podniků a vládního sektoru klesly k 1.4% národního důchodu, je to zhruba jedna sedmina úrovně období 1960 - 2005. Při nedostatečných úsporách, aby USA mohly investovat a růst, musely sáhnout po možnostech, které nabízí světová rezervní měna dolar a těžce čerpat z přebytků dolarových úspor v zahraničí. Musí za to zaplatit, aby USA přitáhly zahraniční kapitál, platí deficitem na běžném účtu - který je nejširší mírou obchodu, protože zahrnuje investice - každý rok od 1982. Covid-19 a ekonomická krize akcentovaly tenzi mezi úsporami a běžným účtem. Důsledkem jsou explodující vládní deficity. Podle kongresové zprávy federální rozpočtový deficit v 2020 dosáhne rekordních 17.9% hrubého domácího produktu. Měsíční statistiky ministerstva financí ukazují, že s krizí související rozpočtová expanze v dubnu byla 5.7násobná oproti prvnímu kvartálu.
      Dolar se od ledna zhodnotil o 7%, profituje z typické poptávky po báječných rájích v období krize. Nadcházející kolaps úspor a prohloubení schodku na běžném účtu, který překoná dřívější rekordy, za těchto okolností dolaru nepomůže ani to, že je rezervní měnou. Klíčovou otázkou zůstává, co bude rozbuškou? Covid-19, nepokoje, které Amerika nezažila od šedesátých let? Ekonomická krize se snad koncem roku nebo počátkem 2021 začne stabilizovat, v každém případě dolar zeslábne, klidně o 35%. Pokles přinese tři klíčové implikace: Bude inflačním, krátkodobá dobrá bariéra proti deflaci, ale s post-Covid ekonomickým oživením přijde další důvod obav, stagflace - kombinace slabého ekonomického růstu a inflace, způsobuje to zmatek na finančních trzích.
        Slabší dolar je příznakem explodujícího schodku běžného účtu a za tím hledejte prohlubující se americký obchodní deficit. Americký ekonom přičítá zásluhu na krizi prezidentovi Trumpovi, zahájil obchodní válku s Čínou, jejíž investice garantovaly dolarovou stabilitu, na druhé straně, jak sám píše, permanentní obchodní deficit problémy akumuloval. Pád všemocného dolaru těžce postihne americkou ekonomiku bez úspor. Nepřiměřené privilegium je třeba si zasloužit, nelze je považovat za samozřejmost. 

Žádné komentáře: